DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Temmuz 2017

Diyet kişiye özeldir

Şişmanın diyete başlamak istiyorum. Ama en yakın arkadaşım yanlış diyet yapmış, yüzü zayıfladı. Kurukafaya döndü. Bana ne önerirsiniz?
Sana özel diyet hazırlanmalı. Gittiğin diyet uzmanı sana uygun tespit ve plan yapmalı. Hızlı ve size uygun olmayan listeler sıkıntıya neden olur. Kalori dengesi sağlanmış olmalı. Besin çeşitliliği sağlanabilmeli. Aksi diyetler bedeni inceltmekten ziyade kas kaybı ve en çok da yüzün çökmesi ile sonuçlanmaktadır.

Komşumun makatında kanama olmuş. Basur demişler. Aynı sorun ben de oldu. Sizce basurum mu var?
Basur makat bölgesinde toplardamarların varisidir. O bölge basınçla, kabızlıkta sert dışkıyla zorlanırsa yırtılıp kanama yapabilir. Ayrıca makat kanamalarının tek sebebi basur değildir. Makat çatlağı, iltihabı, bağırsak hastalıkları ve ileri yaşta bağırsak tümörleri de kanama sebebi olabilir. Hemen muayene ol derim.

34 yaşındayım. Yakında nikahım var. Ancak aklımda hep cinsel fantaziler oluyor. Evlendikten sonra da olması normal mi?
Zihinsel fantezi oldukça doğaldır. Sıklığı fazlaysa sorun olabilir. Bu zihnin değişik yerlerde, değişik hayallerle değişik deneyimler yaşaması açısından iyidir. Fantazilerine göre davranmak zorunda değilsin. Bazen sadece fantezi kurabilir fakat hayal ettiklerini uygulamayabilirsin. Ancak eşinle olan cinsel ilişkinde sadece senin değil onun fikir ve uygulamaları da önemli olacaktır.

57 yaşındayım, 3 yıldır şekerim var. Vitamin takviyesi alayım mı?
Vitaminler çeşitli nedenlerle ihtiyacımızın artabileceği maddelerdir. Şekeriniz düzensiz olarak çok yükseliyorsa idrarla vitamin ve hatta minerallerin kaybı artabilir. Aynı şekilde kontrolsüz olarak kıstlanmış diyetlerde de beden olumsuz etkilenerek ihtiyacı olan vitaminleri alamamış olabilir. Enfeksiyon durumlarında da ihtiyaçlarımız değişebilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda doktorunuz ek vitamin ve mineral tavsiye ederse alın. Düzenli ve doğru beslenen, kan glikoz yani şeker düzeyi uygun giden kişilerin ek vitaminlere özellikle ihtiyacı olmaz.