DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Haziran 2017

Fazla kilo bebek yolunu kapatır

1 yıl önce askerliğimi bitirdim. 2 ay önce de evlendim. Gücüm kuvvetim yerinde. Ama çocuğum olmuyor. Eşimde sorun çıkmadı. Biraz kilo fazlalığım var. Bu beni kısır mı yapıyor?
Acele etmen için bir sebebiniz yoksa 2 aylık evlilikte çocuğunuzun olmaması hemen tıbbi sorun olarak düşünülmez. Ama yine de tıbbi bir sorun olup olmadığını anlamak için doktora gidip tahlil yaptırmalısın. Herkes sağlıklı olsa da gebelik gerçekleşmeyebilir. Ayrıca zaten kilolusun. Şişmanlık sperm sayısını ve kalitesini etkileyebilir. Zayıflamak zayıf karakterli olmaktan iyidir. Hastalık utanılacak bir şey değil. İç hastalıkları uzmanına ve üroloji uzmanına muayene olabilirsin.

41 yaşında bir bayanım. Kaşlarım kaşınıyor. Kaşıyınca da dökülüyor. Şampuanımı değiştirdim. Başka ne yapmalıyım?
Alerjin olup olmadığına baktır. Ayrıca özellikle çinko eksikliklerinde saç kaş dökülmeleri yaygındır. Kuruyemiş, istiridye, balık, et, karaciğer, ruşeymli ekmek, tahıllar, yumurta, peynir ve sütte yeterince çinko var. Mutlaka bunlardan tüket. Temizlik için kullandığın sabun, kozmetik ürünleri gibi ürünlere dikkat et.

Halamda lenfoma çıktı. Lenfoma kanseri için nasıl bir beslenme önerirsiniz?
Öncelikle doktorunun hastalığın ve kullandığın ilaçlar ile ilgili özel tavsiyelerine uy. 6 öğün beslen. 3 ana öğün, 3 ara öğün yap. Bu tüm bedenin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Bu da tedavide azami fayda sağlar. Ayrıca enginar, Ramazan hurması, kuru üzüm, zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, bal ve kuruyemişler sofranda mutlaka olsun.

39 yaşında bayanım. Adetlerim düzenli. Varisim var. Yemek yemesem geçer mi? Varisin beslenme ile bir ilgisi var mı?
Varisle beslenme arasında doğrudan bir bağlantı olmamakla beraber bazı beslenme alışkanlıkları varis gelişimine yada kötüleşmesine katkıda bulunur. Örneğin yeterince sıvı alınmaması, tuzlu veya düşük lifli gıda tüketilmesi, kızartmalar, hazır cips ve benzeri ürünler, şekerli veya rafine gıdalar, aşırı kırmızı et ve doymuş yağ asitli gıdaların (yağlı et, katı yağ, yağlı peynir v.b.) yenmesi, alkol ve sigarada varis gelişimine katkıda bulunur. Yani olabildikçe tuzlu gıdalardan sakının. gereksiz sıvı yükünüz olmasın. Mutlaka zayıflayın. Ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenin.