DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Haziran 2017

Kalp hastaları oruç tutarken dikkat etsin

Sigara içiyordum ama bıraktım.Merak ediyorum acaba insanlar neden Ramazan Ayı'nda daha kolay sigarayı bırakabileceklerini düşünür?
Sigarayı bırakmak isteyenler için en önemli konulardan biri iki sigara içimi arasındaki sürenin olabildikçe uzun olmasıdır.
Oruç tutanlar için sahur ile iftar arasının bile 17 saatten uzun olduğu düşünülürse bu oldukça uzun bir süre. Nikotin ihtiyacı, alışkanlıklar için bırakabilmeyi kolaylaştırabilecek kadar uzun bir süre. Dolayısı ile Sigarayı bırakmak isteyenlerin. Ramazan ayında daha başarılı olması beklenen bir durumdu

1 ay önce kıl dönmesi ameliyatı olan bir akrabam var. Ameliyat olanlar oruç tutabilir mi?
Bu geçirdikleri ameliyatın özelliğine bağlı olarak değişen bir durumdur. Örneğin kasık fıtığı ameliyatı geçiren bir hastanın normal beslenmesi söz konusu ise, doktoru tarafından kendine özel bir kısıtlaması yoksa bedeninin gücü yettiği sürece oruç tutabilir.
Yinede özellikle yara iyileşme süresinin tamamlanması uygun olacaktır. Daha sonra kaza edilebilir olduğundan acele etmek gereksizdir. Bununla beraber kalp-damar, bağırsak, kanser, organ nakli gibi büyük ameliyat geçiren hastaların oruç tutması önerilmez. Gerek hastalıklarının ağırlığı, gerek uzun yara iyileşme süreleri gerekse pansumanilaç kullanımlarının sürekliliği nedeniyle oruç tutmanın ertelenmesi uygun olacaktır.
Kesinlikle doktor önerilerini önemseyin.

Babam 58 yaşında araba tamircisi. Daha yeni yeni kalp ilacı kullanmaya başladı. Peki kalp hastalarının hepsi oruç tutabilir mi?
Kalp damar hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için oruç riskli olabilir.
Özellikle bol yağlı kalorili ve hızlı yenen iftar yemeklerinden sonra kalp krizi geçirmeleri riski yüksektir. Koroner damarların tıkanmasına bağlı kalp krizi, yıllarca iyi tedavi edilmemiş yüksek tansiyonun kalp kasını yorması kalbi büyütmesi, tedavisi zamanında yapılmamış kalp kapağı hastalıkları veya kalp kasının hastalığı gibi nedenlerin yol açtığı kalp yetersizliği varsa, ilaçlarla kontrol altına alınmış bile olsa oruç tutulması risklidir.