DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Haziran 2017

Tek yönlü beslenme hasta eder

Kasapta çalışmaya başladım. Patron sebze yiyor. Ben etsiz yemek yiyemiyorum. Kabızlığım var. Patron, 'Et yüzünden' diyor. Doğru mu?
Doğruluk payı var. Sadece et mi? Başka hastalık ya da nedenler var mı? Değerlendirmek uygun olur. Tek yönlü beslenmenin çeşit çeşit zararı var. Günde en az 1-2 porsiyon yani yaklaşık 100-200 gram kadar sebze tüketmek kalp, mide, bağırsak, kan, kas, sinir, cinsel sağlık üstüne sayılamayacak kadar faydası var. Bol su iç, hareket et, hamurdan sakın. Bunları yapmazsan hastalığın olmasa bile basur, makat yırtığı gibi sert-zorlu dışkılama nedeniyle meydana gelen hastalıklara yakalanabilirsin. Testi kırılmadan patronu dinle. Sonra sadece kırılan testin olmaz!

Amcam ve dayım gut hastası. Herhalde ben de olacağım. Hangi şikayetlerimiz olursa gut hastalığından şüphelenmeliyiz?
Eklemlerde özellikle ayak başparmağında tipik olmak üzere tekrarlayan ağrı, hassasiyet, kızarıklık, şişlik, hareket kısıtlılığı durumlarında bu hastalıktan şüphelenmeliyiz. Eğer ürik asit kaynaklı böbrek taşı tespit edilmişse buda hastalığın tanısında faydalı olacaktır. kilo alma, perhiz yap. sizinkilerle konuş onların yanlışlarını yapma.

37 yaşında bir memurum. 1 hafta önce boyun ve sırt ağrılarım nedeniyle doktora gittim. Kireçlenme başlamış. Memelerimin büyüklüğünden kaynaklanmış. Ne yapmam gerekiyor?
Öncelikle iç hastalıkları uzmanına başvurun. Genel değerlendirmen şart. Çeşitli hormon testleri, görüntülemeler ve muayene bulgularına göre tanı netleşsin. Eğer farklı bir hastalık yoksa sadece yapısal meme büyüklüğü varsa ameliyat ihtimali düşünülür. Meme büyüklüğü sadece kireçlenme değil, meme altı bölgelerinde mantar enfeksiyonları, sosyal olarak huzursuzluk, hareket kısıtlaması gibi birçok farklı konuda olumsuzluklar katabilir. Plastik rekonstruktif cerrahi değerlendirilmesine göre karar verilir.