DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Mayıs 2017

Kafanıza göre ilaç almayın

21 yaşındayım. Fazla adet görüyorum. Demir hapı içerken midem ağrıyor. Eczaneden mide ilacı istedim. 'Beraber içilmez' dedi. Reçetesiz diye mi vermedi?
Eczacımıza teşekkür edelim. Kafamıza göre ilaç kullanmayalım. Antiasit diye bilinen, mide şikayetlerinde hemen alınıp içilmeye başlayan bu ilaçlar demirin bağırsak tarafından emilip bedene girmesini engeller. Yani mide ilacıyla demir ilacını beraber alırsan ağızdan girer, makattan gider. Faydası olmaz. 'Niye iyileşmedin' diye doktorunun da kafasını karıştırır. Demir ilaçları açken alınırsa daha iyi emilir. Ama mide şikayeti yaparsa bağırsakta eriyen şekli verilebilir, yemekle beraber alınabilir. Doktorun sana göre bir değişiklik yapsın.

24 yaşındayım. 3 gün önce aniden sağ yanımda şiddetli ağrı başladı. Bulantı, kusma, terleme yaptı. Acile gittim. 'İdrarda kan var' dediler.
Ultrasonda bir şey çıkmadı. 'Üroloji polikliniğine gel' deyip ilaç verdiler. Ağrım geçti. Madem ultrasonda bir şey yok niye idrarda kan çıktı?
Tarifine göre idrar taşıma kanalına bir şey düşmüş.
Taş, kum, pıhtı veya benzer bir şey olabilir. İdrarda kan yapıp, ultrasonda görünmeyen yumuşak böbrek taşları olabilir.
Üroloji uzmanı ilaçlı böbrek filmi isteyebilir. Ağrın kesilse de tekrarlayabilir. Ağrı kesici kullanırken dikkat et. Bulantı, kusma yapabilir. Takip etmezsen sessizce böbreği çürüten bir hastalığa karşı tedbir almamış olabilirsin.

48 yaşındayım. Adetim kesildi. Meme kanserinden korkuyorum. Bunun için takipte nelere dikkat etmeliyim?
Meme muayeneni öğren ve düzenli yap. En önemlisi erken tespittir. Memede tespit edilen beze olursa hemen doktor değerlendirmesine gel. Kalın meme derisi, portakal kabuğuna benzer meme, kanla karışık meme ucu akıntısı, koltuk altınızda bademcik gibi lenf bezi, meme derisinde çökmeler, meme başının farklı bir yöne çekilmesi, ağrılar varsa korkmadan doktor muayenesi ve tahlil için başvurun.