DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Nisan 2017

Ülseratif koliti olanlara acı iyi gelmez

8 aydır bağırsağımda iltihap var. Haplar geçirmiyor. Ülserli kolitmiş. Yediklerim yapar mı?
Hastalığın aktif dönemlerinde hastaneye gitmeniz gerekebilir. Orta ve hafif derecede aktif hastalığı olan veya hastalığı sakin dönemde olan ülseratif kolitli hastaların özel bir diyeti yoktur. Yediklerine bedeninin verdiği tepkileri takip et. Örneğin baharatlı ve acılı yiyeceklerin hastalığını artırabileceği bilindiğinden bu tür gıdaların tüketilmemesi tavsiye edilir. Ülseratif kolitli hastaların gıda tüketiminde hijyene dikkat etmeleri gerekir. Antiromatizmal ilaçlar, Aspirin, antibiyotikler ve ağızdan alınan demir preparatlarının doktor bilgisi dahilinde kullanmaları uygun olur. Kortikosteroid kullanan hastaların tuz kullanımını azaltmaları gerekir.

Ateş gibi yanıyorum. Ölçünce normal çıkıyor. Adet döneminde fazla oluyor. Adet ile bir ilgisi var mı?
Var. Ateş yükselmesi ile ateş basması farklı şikayetlerdir. Vücut ısısı ölçülerek ayırt edilir. Bir insanın normal vücut ısısı; cinse, aktivite durumuna, yemek ve sıvı alma durumuna, gün içindeki zamana, kadınlarda adet düzeninin zamanına göre değişkenlik gösterir. Normalde vücut ısısı 36.5 ile 37.2 derece arasında değişir. Vücut ısısı çeşitli hastalıklarda yükselebilir. Ağız yolu ile 37 derecenin veya makat yolu ile 37.6 derecenin üzeri yüksek olarak kabul edilir. Adet döneminde ateş basması daha sık görülebilir.

62 yaşında bir delikanlıyım. Eşim yaşımızı ileri sürüp cinsel ilişkiden kaçınıyor. Bende de istek var. Sıkıntı bende mi? Hastalıktan olabilir mi?
Cinsel isteğin beklenenden fazla olması veya kontrol edilemez olması durumunda bazı hastalıklar aklımıza gelebilir. Özellikle beyinde hipotalamus ve limbik sistem dediğimiz bölgenin aşırı uyarılmasına neden olan hastalıklar, dopamin ve testosteron maddelerinin aşırı üretilmesine neden olan hastalıklar araştırılabilir. Ancak kime göre istek fazlalığı tespiti önemlidir. Eşinizin testosteron düzeyi düştüyse isteği azalmış olabilir. Eşinle bu bilgileri paylaş, mutlu olmaya bak.