DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Nisan 2017

Can boğazdan gitmesin!

52 yaşındayım. Kilom 100'den fazla. Yattığım zaman yastığa ağzımdan su akıyor. Uykuya geçince ağzım çok kuruyor. Çırpınarak uyanıyorum. Zor durumdayım. Ne yapmalıyım?
Sanki uyku apne hastalığının dersini anlatmışsın. Yavaş çalışan bir beden, şişman, burun ve üst solunum yolu tıkalı, hava yutma ve beslenme alışkanlıkları nedeni ile reflülü ve hatta belki alerjik 50 yaş üstü bir halin var. Sabırlı ve gayretli olursan bu sıkıntılardan kurtulabilirsin. Kan şeker düzeni bozuklukları, troid bezinin az çalışması, bazı hormonal hastalıklar, beslenme alışkanlıkları ve hareket alışkanlıklarına bağlı kilo fazlası olabilir. İç Hastalıkları bunları yoluna koyacak. Kulak Burun Boğaz ve Göğüs Hastalıkları da soluk aıp vermenle ilgili yardımlarda bulunacak. Uyku testi yapılması lazım. Belki solunum destek cihazları kullanman gerekebilir.

Erken boşalma sıkıntım var. Nasıl kurtulabilirim?
Erken boşalmanın birçok tanımı var. Neye göre erken boşaldığını düşünüyorsun? Eşin tatmin oluyor mu? Bu çok önemlidir. Ancak önemli olan eşlerin cinsel ilişki sırasında hazza, tatmine ulaşmasıdır. Bu oluyorsa strese girme. Cinselliğin eş ile yaşanmasında, cinsel ilişki uygulamasının başlangıçlarında, cinsel aktivite güçsüzlüğü korkusunda, hassasduygusal- ayrıntıcı kişilik yapısında, son zamanlardaki cinsel etkinliğin sıklığın artışında ve buna benzer sayısız durumda uyarılma evresinin süresi kısalır ve erken boşalmaya neden olabilir. Yaşla artmaz. psikiyatrist ve psikolog desteği gerekir. Ayrıca genel bedensel özellikler açısından iç hastalıkları da tedaviye katkıda bulunur.

4 yıl önce mide kanaması geçidim. İlaçlarımı alıyorum. Hastalık tekrarlar mı?
Mide kanamasının nedeni önemli. Alınan ilaçlar bir yere kadar kıymetli. Mide hasarına uygun beslenme ve beslenme alışkanlıkları düzene girmezse sıkıntı tekrarlar. Ayağın kırılsa alçıya alıp düzelmesi için fırsat verirdik. Mideyi alçıya alıp görevden el çektiremiyoruz. Yani hasta hasta çalışmaya devam ediyor. Bu nedenle iç hastalıklarının tedavi ve takipleri biraz daha uzundur. Kontrol için endoskopi gerekli. Can boğazdan gitmesin diye takip edilmeyi ihmal etme.