DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Mart 2017

Utandığım için doktora gidemiyorum

21 yaşındayım. Bazı yerlerimdeki şikayetlerim için doktora gitmeye çekiniyorum. Teyzem rahim ağzı kanseri olmuş. Bende de olur mu?
Doktora muayene olmaya çekinmek demek, hasta olmaktan çekinmemek demektir. Doktordan utanma olmaz. Şikayetlerin neyse mutlaka paylaş. Hastalıklar bedende utanmadan ilerlerlerken sen de sana yardım edeceklerden utanma. Düzenli sağlık kontrolleri ve vaginal (servikal) yayma ile rahim boynu kanserinden (serviks kanseri) ölümlerin büyük bir bölümü önlenebilir. Rahim boynu kanseri gelişmesi birkaç yıl sürebilir. Yavaş büyür. Kanserli hücreler en çok 40 yaş ve üstü kadınlarda görülmektedir. Düzenli muayeneler rahim boynu kanserini erkenden, çok iyi tedavi edilebilir evrede saptamaya yardımcı olabilir.

Doktor Bey, boyum 1.72 kilom 94. 27 yaşında bir bayanım. Obezsin diyorlar. Hangi diyeti önerirsiniz?
Bu özelliklerinizle beden kitle endeksi dediğimiz ölçümünüz 31, yani obezsiniz. Üzülmek alınganlık yapmak yok çünkü kilo yapar. Şişmanlık takiple düzene girebilen bir hastalıktır. Bilmem ne diyetleriyle günübirlik tedaviler sadece düzensiz bir beden yaratır. Önce bir iç hastalıkları uzmanının takibine girmen gerekir. Gerek hormonlar, gerek insülin-glikoz düzenin gerekse diğer bedensel özelliklerinin tespiti şart. Ardından sana özel yemek, egzersiz, stres kontrol yöntemleri planlamalıyız. Sonra kalıcı olarak kilo verdirebiliriz.

3 yıldır mide ülserim var. Ama iyileştim. 1 yıldır ilaç kullanmıyorum. Ancak son günlerde yemekten sonra ağrılarım oluyor. İlaç kullanmaya başlamak doğru olur mu? Alışkanlıkların eski haline döndüyse miden de döner. Önce gastrit sonra ülser. İlaç kullan ama önce muayene ol. Endoskopi gerekir mi gerekmez mi değerlendirelim. Uzun süreli açlıklar ardından hızlı tokluk durumu eski mide yarasını başlatmış olabilir. Yağlı, kızartma, yiyecekler, sigara, çay, çok yemek yeme, asitli içecekler-meyveler, süt-sütlü gıdalara dikkat etmen uygun olacaktır.