DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Ağustos 2016

Panik atak tedavi edilir

Aniden çarpıntım başlıyor. Terliyorum. Nefes alamıyorum. Kalp uzmanı panik atak olduğunu söyleyip psikiyatriste yönlendirdi. Ne yapayım?
Panik atak tanısı birçok hastalıkla karışır. Bazı tetkiklerden sonra psikiyatristler tanı koyar. Tedavi eder. Bu hastalık tabi ki geçer. Panik atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Yani senin şikayetlerinde aniden başlayıp birdenbire geçiyor olabilir. Ayrıca iç hastalıkları uzmanına da muayene ol. Kan şeker düşmeleri de aynı şikâyetleri yapabilir.

Kızkardeşim 15 yaşında. Sorunu idrar kaçırma. Yaklaşık 5 yıldır bu sıkıntıdan kurtulamadık. Ne yapmamız lazım?
Ani işeme isteğiyle istemsiz olarak idrar kaçırma, fiziksel aktiviteyle idrar kaçırma, farkına varılamayan idrar kaçırma, sürekli idrar kaçırma, uyku esnasında idrar kaçırma, işeme sonrası damla damla idrar kaçırma, mesanede idrar birikmesi sonrası idrar kaçırma gibi idrar kaçırma çeşitleri var. Nörolojik, enfeksiyona bağlı, doğuştan gelen, geçirilmiş ameliyat, kas güçsüzlüğü gibi birçok nedenle olabilir. Ayrıca stres, kaygı, korku bu şikayeti sürekli hale getirebilir. Yani üroloji uzmanı ile psikologpsikiyatri uzmanı birlikte hareket etmeli.

19 yaşında üniversite öğrencisiyim. Düzenli adet görüyorum ama meme muayenesi nasıl yapılır merak ediyorum...
Hem kadınlar hem erkekler kendi memelerinin doğal yapısını bilmelidir. Sadece kadınlar değil erkeklerde meme hastalıkları açısından riskler taşırlar. Bayanlar adetlerinin 5 ve 7'nci günleri arasında ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Menopoz döneminde olan ve adet görmeyen kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri bir gününde bu muayeneyi yapabilirler. Menopoz döneminde kullandıkları hormon ilaçları nedeniyle düzenli olarak adet görmeye devam eden kadınlar da yine bu muayeneyi adetlerinin aynı günlerinde yapabilirler. Erkekler ise ayda bir kez mutlaka kendi memelerini muayene etmelidir. Doktora git. Kendi kendine meme muayenesini öğren. Sonra kendi kontrollerini yap.