DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Ağustos 2016

Tiroit hastalığı ishal yapar

Babamın troid bezi çok çalışıyormuş. İlaç verdiler ama biz 'İshali var, zayıfladı' diye gittik. Bir yanlışlık olabilir mi?
Tahlilleri göndermemişsin. Ancak tiroid bezi çok çalışmasında bağırsaklar hızlı çalışabilir. İshal ve zayıflama olabilir. Hipertiroidide dışkılama sayısı arttığı halde günlük dışkı miktarı normal kalabilir. Bu hastaların % 80'inde gastrit bulunur ve genellikle asit sekresyonunda azalma birliktedir. Hastaların % 90'ında karaciğer çalışma testlerinde bozulmalar görülür. Sarılık ve karaciğer büyümesi bulunabilir. Kontrole git. İlaçları kullan.

26 yaşındayım. Teyzemde meme hastalığı var. Benim de sağ mememde 3 haftadır hafif bir ağrı ve kızarıklık oluştu. Acaba kanser olabilir mi?
Özellikle meme şikayetlerinde muayene bulguları çok önemlidir. Sadece anlatılanlarla bir şeyleri tahmin etmek oldukça güçtür. Hemen doktoruna git. Muayene ol. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir. Her değişiklik kanser olsaydı, dünyada kadın kalmazdı. Korkma, panikleme. Memede kanserden şüphelenmemiz için; meme ve meme başında farklılık, memenin yanında ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık, meme başının hassaslığı, meme ve meme başının görünümünde değişiklik, memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme başının içe dönmesi, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü) gerekir.

Doktor bey, kansızlığım için demir kullanınca midem ağrıyor. Mide ilacı da kullanıyorum ama kansızlığımda geçmiyor. Ne yapacağımı şaşırdım.
Kansızlık için kullanılan demir içeren ilaçlar mide şikayetleri yapabilir. Mide ilaçları ile aynı zamanda içilen demir ilaçları da bağırsaklardan yeterince emilmez. Mide şikayetleri olanlarda kansızlık varsa mutlaka B12 vitamin düzeylerine de bakılmalı. Aldığın kansızlık ilacında sadece demir mi var yoksa vitamin takviyelerinde mi var ona da dikkat etmek gerekir. Ayrıca demir emilimi bozulmuş bedenlerde ağızdan alınan ilaçlar yerine kalçadan veya damardan verilen ilaçlar kullanılabilir. Doktorunla konuş.