DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Haziran 2016

Kolesterolü olan yağı azaltsın

Doktor bey 63 yaşındayım. Chek-up yaptırdım. Kolesterol ve yağım yüksek çıktı. Perhiz yapmak istesem nelerden uzak kalmalıyım?

Şikâyet yokken kontrollerini yaptırmanı tebrik ediyorum. Bu listeyi kes ve sakla.
Katı yağlar, margarin, kuyruk yağı, tereyağı, Kaymak, krema, yağlı süt, yağlı yoğurt, kırmızı et, sucuk, sosis, salam, pastırma, sakatatlar (beyin, böbrek, dalak, yürek), şekerli ağır hamur tatlıları (baklava, kadayıf), yağda kızartılmış tüm besinler, çikolata, gofret, kakaolu yiyecekler, hazır satılan tüm yiyecekler, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler, diyet listesinde önerilenden fazla süt, yoğurt tüketilmesini önermiyoruz.

Ailemizde 5 kişide guatr var. Bende şimdilik yok gibi görünüyor. Benim de tahlil yaptırmam gerekiyor mu?

Anlaşılan aile de bu hastalığa yatkınlık var. Bu hastalığın sebepleri ailesel yatkınlık yaratan sebeplerden olabilir.
Ama troid çalışmasını tahlil yapmadan anlamayız. Şikayet yokken bile FT4,TSH testi yaptırabilirsin. Bayan mı erkek mi olduğunuzu belirtmemişsiniz. Bununla beraber adet düzensizliğin varsa, sebepsiz kilo alıyorsan, sürekli yorgunsan, saçların çok dökülüyorsa, cilt lekelerin arttıysa, soğuğa dayanamıyorsan bekleme hemen doktora git. Tahlil yaptır. Gerekirse ultrason çektir. Tedbir iyidir.

Birkaç aydır öksürüğüm kesilmedi. Hiçbir sağlık sorunum ve kötü alışkanlığım yok 3-4 ay önce tansiyon ilacımı değiştirdiler. Bundan olabilir mi?

Eğer kulak burun boğaz uzmanı kuru öksürük için bir sebep bulmadıysa geriye göğüs hastalıkları alerji ve kullanılan ilaç yan etkilerine bağlı öksürük ihtimalleri kaldı. Ek şikâyetten bahsetmediğin için ilaç yan etkilerine dikkat etmek gerekir.
Bazı hipertansiyon ilaçlarına bağlı öksürük şikâyeti olabilir. Öksürüğün başlama dönemi ilaç başlama dönemine denk geldiği için kullandığın tansiyon ilacına bakmak gerekir. Bu tip yan etki yapabilecek bir ilaçsa kesmek yerine farklı bir ilaç başlamak gerekir.