DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Mayıs 2016

Doğru yatak seçimi çok önemli

Bel fıtığım var. Geceleri yatağın içinde 'uyuyacağım' diye canım çıkıyor. Yatakla ilgili öneriniz var mı?
İyi bir yatak, yani sizin alacağınız yatak sert olmalı. Yattığınız zaman içine gömülmemeli. Çek-yatlar, düzgün pamuk veya yün yatak, hazır yataklar daha uygun olabilir. Özellikle yerde veya sunta üzerinde yatmayı da önermiyoruz. Sırtüstü yatarken dizlerinin altına bir yastık koy. Yan yatarken dizlerini karnına doğru çek. Yüzüstü yatmanı veya bacakları düz uzatarak sırtüstü yatmanı da önermiyorum.

Nafiz hocam 41 yaşında bir bayanım. Geçen gün kaza geçirdim, yere düştüm. Ama elimin üstüne ters bir şekilde düştüm. Film çekildi. Sonra doktor D vitamini testi istedi. Testler karışmış olabilir mi?
Olamaz. Çekilen filmde kemik yapısı değerlendirilebilir. Sadece kırık, çıkık değil kemik erimesi açısından da bilgi verebilir. Eğer doktorun osteoporoz ya da kemik erimesinden şüphelendiyse bu testi isteyebilir. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve/veya paratiroid hormon düzeyiniz yüksek ise; kemik hastalığı veya kemik zayıflığına ait bulgularınız var ise; doktorunuz vitamin D eksikliğinden şüphe etmiş ise; osteoporoz tedavisine başlanacak ise; D vitamini eksikliği tedavisi izlenecek ise ve vitamin D eksikliği riski olan kişilerde bu test istenebilir.

Doktor bey büyük tuvaletimde değişiklik var. Çok cıvık yapar oldum. Günde 1-2 çıkıyorum. Bu 2 aydır böyle devam ediyor. Bazısı 'ishalsin' diyor bazısı 'değilsin' diyor. Siz ne diyorsunuz?
Ayrıntılı bilgi vermediğin için ben sana ishali anlatayım. Günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama durumu varsa bunun adı ishaldir. Bir aydan uzun süren ishal kronik ishaldir. Şimdi sadece anlattıklarına göre dışkılama sayısı 3 ve 3'ü geçmemiş. 'Cıvık' diyerek ne kadar sulu bir dışkılamadan bahsettiğine karar veremedim. Doktora gittin mi, gitmedin mi anlayamadım. Sordukların eş dost ise onları yorma. Doktorunu yor. Dışkı mikroskopisi, dışkıda yağ-parazit incelemesi, dışkı kültürü gibi testler gerekebilir.