DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Mayıs 2016

Kan vermek kilo aldırmaz

Nafiz hocam, ben 40 yaşındayım. Kan bağışı yapmak istiyorum ama kilo almaktan korkuyorum. Çevremdeki herkes kan verince kilo alacağımı söylüyor. Bu doğru mu?
Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı özelliği yoktur. Ayrıca zayıflatıcı yanı da yoktur. Harcadığın enerjiden fazla kalori alıyorsan kilo olarak depolanır. Bunun dışında bazı hastalıklar kilo aldırabilir. Ama kan vermek kilo aldırmaz. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir. Ancak bu durum psikolojiktir. Bağışlanan kanın yerine konulması düşüncesiyle çok gıda alınmakta ve bu durum kilo alınmasına sebep olmaktadır. Gönül rahatlığıyla kan bağışında bulun. Hatta yakınlarına da tavsiye et.

54 yaşındayım. Akşam yemeklerinden sonra sürekli karnım ağrıyor. Bir doktora gitmedim. Bu ağrının sebebi sizce ne olabilir? Ne yapmalıyım?
Özellikle hangi yemeklerle ilgili olduğuna dikkat et. Daha önceden var olan mide bağırsak hastalıkları varsa tekrarlamış olabilir. Ağrı kesici ilaç kullanımın varsa mide aşınması ortaya çıkmış olabilir. Aç kalmaya bağlı mide aşınması söz konusu olabilir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek hastalıklar açısından muayene olman şart. En kısa sürede bir iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Tüm batın USG, CRP, tam kan sayımı, tam idrar tahlili gibi temel tetkikler istenebilir. Bunları yaptır.

65 yaşındayım. İdrarımda kan çıktı. Tahlil sonrası 'Prostat büyümüş' dediler. Önceden kum döküyordum. Kum dökmek prostatı büyütür mü?
Hayır büyütmez. Prostat bezi, idrar kese hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kum dökme diye özetlenen kristal birikimlerinde idrar yolunda kanama olabilir. Prostat bezi ile ilgili tanı koyabilmek için idrar ve kan tahlili, ultrason filmi, üroloji uzmanı muayenesi gerekir. Genelde hastalar uzman muayenesinde tereddütte kalırlar. Birçok hasta bu nedenle tanı konmadığından hastalığı ilerler. Doğru üroloji uzmanı muayenesine.