DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Şubat 2016

Her hastalık sigarayla gelir

61 yaşındayım. 30 yıl sigara kullandım. 8 ay önce bıraktım. Akciğerimde nodül çıktı. Zatürre tedavisi gördüm. Karaciğerimde yağlanma var. 61 kiloydum 70 kiloya çıktım. Reflüm de oldu. Troid bezimde de büyüme var. Hepsi sigarayla ilgili mi?
Sigara içmek mevcut hastalıklarını olumsuz etkiler. Bırakman isabetli olmuş. Günde ortalama 8-10 bardak su içmeyi ihmal etme. Kilo alımı ile karaciğer yağlanması bir arada olduğunda mutlaka şeker düzeyini değerlendirmek gerekir. Eğer doktorun yapılmasına engel bir durum tespit etmezse 75 gram glikozla OGTT dediğimiz şeker yükleme testini yaptırabilirsin. Kolesterol düzeylerini öğren. Tansiyonunu düzenli ölç. Hipertansiyon da bu hastalıklarına eklenmiş olabilir. Reflü için gerekli düzenlemelerini yap. Troid bezinin kan testleri ve gerekirse filmleri ihmale gelmez. Sabır, gayret ve takip şart.

54 yaşındayım. 7 aydır adet görmüyorum. Galiba menopoza girdim. Doktor bey; menopoza girince meme filmi çektirmek mecburi midir? Menopozdan sonra östrojen ve progesteron eksikliğine bağlı olarak memenin bez dokusu geriler ve yağ dokusuna döner. Meme yıllık olarak özenle izlenmelidir. Gerileyerek yağ dokusuna dönen memedeki kanserojen değişiklikleri göstermekte mamografi oldukça etkindir. Bu nedenle mamografi çektirmende bir sakınca yoktur.