DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Şubat 2016

Kalp hastaları egzersiz yapsın

47 yaşında bayanım. Eşim 53 yaşında 3 ay önce kalp krizi geçirdi. Bazen yanaşıyor ama çabuk vazgeçiyor. Nasıl davranayım tam olarak bilemiyorum. İlişki kalbine zarar verir mi?
Genel olarak kalp krizi sonrası 2-4 ay cinsel ilişkiden uzak kalınması önerilir. Bu süre hastanın isteğine, genel sağlık seviyesine ve bilgisine göre değişebilir. Her hastanın kendi doktorunun tavsiyesi, "Altın Standart"tır. Bununla beraber yaklaşık 15-20 dakika yürüme sonrası göğsünüzde rahatsızlık, ağrı, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtiler olmuyorsa cinsel ilişki söz konusu olabilir. Cinsel aktiviteye geri dönülmesi için öncelikle bu tempo için yeterli iyi bir kalp kapasitesine sahip olunmalıdır. İyi bir beslenme ve egzersiz programı da gereksiz riskleri azaltır.

Doktor bey basketbolu seviyorum. Amatör bir kulüpteyim. Düşük şekerim var. Maçlar oluyor. Antrenman yapmam lazım riskli mi?
Hayır, tedbir alırsan riskli değil. Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlama. Çok uzun süre yoğun egzersiz yapma. Yoksa kan şekerin düşebilir. Bu yüzden antrenmandan önce kepekli sandviç, kepekli makarna, ayran, meyve, kepekli bisküvi gibi karbonhidrat içeren bir besin ye. Uzun süreli egzersiz yapma. Tedbir alırsan sıkıntı olmaz korkma. Başarılar.

Hocam 46 yaşında lastikçiyim. 3 yıldır arada belim ağrır. Geçen gün lastik değiştirirken belim tutuldu. Sağ ayağımın parmağının ucuna kadar ağrım var. Bel fıtığı olmuş olabilir miyim?
Bel fıtığı ihtimalin sürpriz değil! Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan kıkırdaksı içeriğin omuriliğin bulunduğu kanala ya da sinir köklerinin üzerine taşması, pörtlemesi ile oluşur. Bu durum hareketlerle artan, dinlenme ile azalan, ağrılar olur. Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Fıtık haricinde diskin dış tabakasında meydana küçük yırtıklar da şiddetli ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi uzmanına git. İyileşti deyip ihmal etme.