DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Şubat 2016

H vitamini eksikliği saç döker

Gaz yapıyor diye süt içmiyorum. Öğretmenim 'H vitamini azalır' dedi. Baktım bir şey bulamadım. Bu H vitamini şaka mı gerçek mi?
H vitamini aslında suda eriyen B7 vitamini. Karaciğer ve böbrek, süt ürünleri, bazı deniz ürünleri, özellikle istiridye, ıstakoz ve alabalık, maya, karnabahar, tavuk göğsü, yumurta sarısında bulunur. Eksikliğinde cilt kuruluğu, aşırı yorgunluk, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, depresyon, dil iltihabı, yüksek kolesterol, saç dökülmesi olabilir. Sen düzenli ve kaygısız beslen yeter.

Babam 6 ay önce felç geçirdi. 62 yaşında. İlaçlarını veriyorum. Gıdasında neye dikkat edeyim?
Öncelikle geçirilen felcin durumuna göre dikkatli yemek yedirmelisiniz. Eğer yutma refleksini etkileyen bir durum varsa soluk borusuna gıda kaçırarak zatürre, boğulma gibi durumlara karşı dikkatli olmak gerekir. Az ve sık yedirin. Yemek yedirirken dik durumda oturtun. Lifli gıdalar yedirin. Hareketsizlik nedeni ile kabızlık olabilir. Yapabildiği her hareketi yaptırtın. Hareket etmeyen uzuvlarını olabildikçe çok kerede siz hareket ettirin. Burun tıkanıklığını takip edin. Burnu tıkanırsa hava yutar. Şişkinlik iştahını azaltır. Yediklerini azaltır. Çiğneme durumuna göre püre haline getirilmiş şekilde gıda tükettirin. Elinizle karnını gün içinde ovun. Gaz çıkartıp çıkartmadığına dikkat edin. Tansiyon takibi yapın. Rezene-ısırgan otu-papatyaanason- ıhlamur-kekik çayı, portakal-mandalina suyu-acı hindiba salatası, bal ve sirke karışımı içirebilirsiniz.

Ayak damarlarımda atardamarlarımda tıkanıklık buldular. Ayak ve tırnaklarımda da değişiklikler var. Ne yapabilirim?
Damarı tıkalı olan ayaklara iyi bakmazsan; ülser, yara, gangren ihtimalleri taşır. Ayrıca ayak atardamar tıkanıklıklarında ve diyabetli hastalarda kolay yara açılır. Kuru cildin nemlendiriciler kullanılarak nemli tutulması gerekir. Ayak cildinde çatlak, sıyrık ve ezilmelere karşı tedbirli davranılmalıdır. Tırnaklar bozulur ve sertleşir. Tırnak kesimi usulüne uygun olmalıdır. Pedikür uygulamalarından kaçınılmalıdır. Uygun ayakkabı giyilmelidir.