DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 2 Mart 2015

Zencefil limon gribe son

Doktor bey grip salgını geliyormuş. 33 yaşındayım. Şikayetim yok. Benim yapmam gereken bir şey var mı?
Var. Öncelikle hasta olan arkadaşlarınla tokalaşma, öpüşme.
Ellerini yıka. Düzenli uyu. Az az sık sık ye. Su içmeyi unutma. Nane, limon, zencefil, bal, zeytinyağı, kefir, keçiboynuzu sofranda mutlaka olsun.

Hocam 41 yaşındayım. Ülserli kolit hastalığı teşhisi koydular. Bu hastalık geçmez dediler. Bunalıma girdim. Ne yapacağımı bilemiyorum. Lütfen bir yol gösterin?
Aslında hastalığı sana tam ve doğru anlatmamışlar. "Bu hastalık geçmez" ifadesi biraz daha açıklanması gereken bir ifadedir. Ben hastalarıma "Bu hastalık uyur ve uyanır" diye anlatırım. Romatizmal özellikleri olan, alışkanlıklar, yeme içme özellikleri, moral-ruhsal durumdan etkilenen bir hastalıktır. Yani sadece ilaç tedavisi yetmez. Bu özelliklere dikkat etmeyen, doktor kontrolüne gitmeyen bedenlerde bu hastalık uyanır-uyanık kalabilir.
Önce sakinlik gerekir. Sen bunalıma girmişsin. Sıkıntı-stres yaparsan ateşe benzin dökmüş olursun. Önce anlaşabileceğin bir iç hastalıkları uzmanı bul ve takibine gir. Takiple hastalığı uyuyup-uyanmayan birçok hastamız var. Kaygı yok, hastalık yok.

Doktor bey sorum sizinle ilgili olmayabilir ama kardeşimin çocuğuna otizm hastalığı teşhisi konmuş. Nasıl bir hastalıktır acaba?
Otizm kişinin sosyal ve bedensel olarak farklılıklar gösterdiği genetik bir hastalıktır. Beyin ve sinir sistemi ile birlikte bilişsel, bilinçsel farklılıklar olur. Diğer insanlardan farklı düşünür, farklı iletişim kurarlar. Takip ve destek gerekir. Dünyada yaklaşık olarak her 88 çocuktan birinde görülebilir.
Genellikle 1-3 yaş farklılıklar başlasa da 3 yaşından sonra daha sık tanı konur. Özel eğitime ve nörolojik, psikiyatrik takibe ihtiyaç duyarlar.

Doktor Bey griple ilgili 'damlacıkla bulaşıyor' diye anlatıyorlar. Bu damlacık nedir bilgi verir misiniz?
Özellikle ağız içi ve üst solunum yollarında bulunan bakteriler ve virüsler dediğimiz mikroplar nefes alıp verme, öksürük, hapşırma sırasında tükürüğümüze bulaşık olarak dışarı çıkar. Ortam havasına, insanların solunum yollarına, cildine kıyafet ve eşyalarına bulaşabilir. Oradan da diğer insanlar hastalık kapabilir. Bu da özellikle "GRİP" gibi hastalıklarda yayılmayı arttırabilir. Özellikle toplu yerlerde ya da yüzünüze hapşırırken ortaya çıkan bu durum "Tokalaşmak" kadar virüsü yayabilir.

Doktor bey 3,5 ay önce evlendim. Ama sıkıntım şu ki Erken oluyorum. yani eşimle beraber olunca çabucak bitiyorum. Bir de o zaman çok acı çekiyorum. Canım yanıyor. Bu neden olabilir?
Boşalma sonrası meydana gelen acı şikâyeti üretrit, testis hastalıkları, fıtık, prostat hastalıklarında görülebilir. Yani üroloji uzman muayenesi olman gerekir.
Erken boşalma açısından da ürolojik sıkıntılar değerlendirilir. Erken boşalma şikayetinin en sık nedeni psikolojik durumlardır. Gerilim, korku, kaygı, aşırı heyecan, aşırı duygusallık, cinsel ilişkiye girilen ortama ait güvensiz şartlar, eşlerin birbirine karşı olan tutumları erken boşalmaya neden olabilir. Bu konuyu da bir düşün. Farklılıklar ve yanlışlıklar varsa düzenle. Gerekirse tekrar görüşelim.