DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Haziran 2013

Uyku hayati önem taşır

1.76 santimetre boyum var. 110 kiloyum. Gece nefes alamıyorum.
Uykusuz kalıyorum. Bir kere nefes için göğüs doktoruna gittim. "Uyku testi yaptır" dedi. Ciğer doktoru ciğerime değil, uykuma kabahat buldu. Tedavi olmazsam ölür müyüm?

Hem kilolu hem uykusuz olmak seni iyice sıkıntıya sokmuş. Uyku apnesi hastalığı dediğimiz bir hastalık var. Ciğer doktoru da tanısını koyar, tedavisini yapar. Gittiğin doktora güven. Bir an evvel uyku testini yaptır. Eğer uyku apnesi varsa ve tedavi edilmezse sıkıntın artar. Düzensiz kalp atışları, kalp büyümesi, kalp krizi riskinin artması, yüksek tansiyon, aşırı yorgunluk ve gündüz uyuklamaları, cinsel arzunun azalması, iktidarsızlık, kontrol edilemeyen şişmanlama, uykuda terleme, sık idrara çıkma, aşırı sinirlilik, depresyon, canlılığın kaybolması, uykuda ölüm ihtimalleri olur. Yol yakınken doktoruna güven. Şu işleri hallet.

Hocam özellikle gece dayanamayıp yemek yiyorum. Çok şişmanım. Bunun bir ilacı yok mu?

Önce sebebi bulalım. Kan şekeri düşüklüğü buna neden olabilir. Şeker yükleme testi yaptırmalısın. Ruhsal nedenlerle bu tip beslenmeye "Gece Yeme Sendromu" diyoruz. Gece aşırı yeme krizleri şişmanlama nedeni olabilir. Depresyon, kaygı bozuklukları, kişilik bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, kleptomani (çalma hastalığı) gibi dürtü kontrol bozuklukları, özgüven eksikliği, öfke, sıkıntı, stres, üzüntü ile birlikte seyredebilir. Yani hemen iç hastalıkları uzmanına git. Sonrasında gerekirse psikolog ve hatta gerekirse psikiyatriste ihtiyaç duyabiliriz.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Sağ mememde hafif bir ağrı ve kızarıklık var. Kanser olabilir mi?

Özellikle meme şikayetlerinde muayene bulguları çok önemlidir. Sadece anlatılanlarla bir şeyler tahmin etmek oldukça güçtür. Hemen doktoruna git.
Muayene ol. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir. Her değişiklik kanser olsaydı, dünyada kadın kalmazdı. Korkma, panikleme. Memede kanserden şüphelenmemiz için; meme ve meme başında farklılık, memenin yanında ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık, meme başının hassaslığı, meme ve meme başının görünümünde değişiklik, memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme başının içe dönmesi, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü) gerekir.

52 yaşındayım. Kalp damarım tıkalı. Bir tane stent taktılar. Kolesterolüm de yüksek. "Yeşil çay kalp damarına iyi geliyor" dediler. İçsem iyi olur mu?

Geçmiş olsun. Öncelikle sıkıntı-stresten uzak dur. Düzenli ilaç kullanımı ve doktor muayenesi en önemli uygulamadır.
Yediklerini ve içtiklerini eskisinden farklı hale getirmezsen sıkıntılar tekrarlar.
Sadece herhangi bir bitki, çay, bitki hapı gibi bir şeylerin peşine düşme. Bununla beraber yeşil çay, kalp-damar hastalıkları olanların sofrasında bulunmalı. Günde 1-2 çay bardağı yeşil çay tüketilmesi uygun olur. Kolesterol düzeyi kontrolü sağladığı gibi birçok organ kanserini engelleyici özellikler taşır.