DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Ocak 2013

Siz sorun doktorunuz cevaplasın

* 8 yıldır tansiyon hastasıyım. 2 haftadır tansiyonum yükseldi. İlaçlarımı değiştirmeli miyim?
Tansiyon ölçümleri değişiklikler gösterebilir. Ortalama tansiyonunuz ve yüksek dediğiniz ölçümlerin kaç olduğu önemli. Uykusuzluk, tuzlu yemekler, stres, yorgunluk, soğuk algınlığı ilaçları gibi tansiyon yükseltebilen ilaç kullanımları, hipertroidi gibi yeni hastalıkların eklenmesi tansiyonun düzenini bozabilir. Bunların tespit edilmesi ve düzeltilmesi gerekir. Yeniden iç hastalıkları uzmanına gitmelisiniz.

* Yumurtalığımda kist çıktı. Korkulacak bir hastalık mı?
'POLİKİSTİK over sendromu', ya da kistli yumurtalık durumu kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri ile kendini gösterir.
Genellikle ilaç tedavisi ile takip edilir.
Beraberinde aşırı kilo, kıllanma, şeker gibi hastalıklar görülebilir. Bu hastalık, kısırlığa kadar gidebilecek ciddi sonuçlara neden olabilir. Korkma ama takibini de aksatma.

* Migrenim var. Baş ağrılarım sık sık tekrarlıyor. Tek çare ilaç mı?
BAŞ ağrısını başlatan sebepleri tespit et. Onlardan sakın. Buna 'sakınma tedavisi' diyoruz. Soğuk ve rüzgarlı havalarda başını bere, atkı gibi koruyucu bir şeyle ört. Banyo yapıp sokağa çıkma. Saçını iyice kurut. Rüzgarda, klimanın önünde durma.
Meteorolojiyi takip et, lodosta dışarı çıkma. Sigara içme. Jöle sürme. Açlık-tokluk, stres-keder-gerilim, aşırı yorgunluk migreni tetikler; sakın....

* Guatr diyorlar, haşimoto diyorlar bu hastalıklar neyin nesidir?
BU hastalıklar troid bezi hastalıklarıdır. Troid bezi soluk borusunun yanlarındaki iki lobunu, soluk borusu önünden geçen bir bölüm birleştirdiği, içinde koloid bir madde bulunan keseciklerden oluşan bezdir. Her iki lobun içinde paratiroid bezi bulunur. Normal ağırlığı 20-40 gr'dır. Tiroid bezi, iyot ve tirozinden tiroksin (T4), triiyodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar. Çalışması hipofizin salgıladığı uyarıcı tireotrop hormonunun etkisine bağlıdır.

* 3 haftadır hıçkırıyorum. Ne yaptıysam geçmedi. Beklesem geçer mi?
DAHA fazla beklersen iş işten geçebilir. Hıçkırık; diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşan bir durumdur. Birçok önemli hastalık hıçkırık ile başlayabilir. Dahiliye uzmanına git.

* Sık çarpıntım oluyor. İlaç kullanıyorum. İşe yarar perhizi var mı?
AŞIRI açlık-tokluk, sıcak-soğuk, baharatlı gıdalar çarpıntıyı tetikler. Bazı ilaçlar da çarpıntı yapar. Öksürük şurubu, astım ve kronik bronşit ilaçları çarpıntı yapabilir. Bazı göz damlaları kalp ritmini yavaşlatabilir. Stres yönetimi, ideal kilo, düzenli egzersiz, hayvansal ve katı yağlardan sakınan diyet, tuzun azaltılması, sigara içilmemesi, alkol alımının azaltılması veya hiç alınmaması, ilaç dışı yardımcı uygulamalardır. Tabii yaparsan.