DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Ocak 2011

Her karın ağrısı ve kabızlık polip mi?

Kabızlık, karın ağrısı şikayetlerim vardı. Gittiğim doktor kolonoskopi yaptırdı. "Polip var" dedi. Parça almışlar. Korkuyorum. Polip nedir? Tehlikeli midir?

CEVAP
Polipler küçük et bezeleridir. Cildimizdeki et benleri gibi yüzeyden çıkıntı yapan topaklardır. Mide ve barsak yüzeyinden başlar. Barsak içine doğru çıkıntı yapar. İyi huylu bezeler yani tümörlerdir. Yani "Kanser" değildir. Sindirim sistemi kanalının herhangi bir yerinde oluşabilirler. Çoğunlukla kalın bağırsak da yerleşim gösterirler. Birkaç milimetreden 6-7 santimetreye kadar kadar değişebilen boylarda olabilirler. Yağdan zengin ve liften fakir bir diyetle beslenme "Polip" gelişimine neden olabilir. Yaş arttıkça rastlanma sıklığı artar. Tekrar kolonoskopi kontrolü doktorunuzun önerdiği zamanda tekrarlayın.

Annemde safra kesesinde taş var dediler. Nasıl oluşur?

CEVAP
Karaciğerin bir çok görevi var. Bir taneside yenilen gıdaların sindirimini sağlayan maddeleri üretmektir. Karaciğer safra, su, safra tuzları, kolesterol, sarı renkli bir doğal renk maddesi olan biluribin, fosfolipidler (lesitin) denilen maddeleri üretir. Safra maddesi, "Safra Kesesi" içinde bekler. Suyu emilir. Koyu, yoğun hale gelir. Bu koyulaşma sırasında bazı insanlarda kolesterol veya "Bilirubin" dediğimiz renkli maddelerin çamuru veya kumu oluşur. Yoğunluk ve miktar artarak devam ederse bu çamurumsu ve kumsu hal "Taşlaşır". "Safra kesesinde Safra Taşları" oluşur. Doktor, tedavinin nasıl yapılacağını düzenler.

Babamın ekşime, yanma şikayetleri vardı. Yapılan tetkiklerden sonra "Mide Fıtığı" dediler. Anlamadım. Bel Fıtığı gibi mi?

CEVAP
Öncelikle anlattıklarınıza göre "Reflü" dediğimiz hastalık nedeniyle tedavi ve takip yapılmış. Peki "Fıtık" ne demektir? Tıpta kullanılan haliyle "Herhangi bir organ veya dokunun bir kısmının, kendisini saran yapıdan, doğal veya kazanılmış bir delik veya kanalla dışarıya çıkması, iç organlardan bir parçanın, genellikle bağırsak bölümünün, karın çeperlerini geçip deri altında ur gibi bir şişkinlik yapması, kavlıç, yarımlık." anlamına gelir. Mide Fıtığı ise; "Göğüs ve karın boşluğunu ayıran ve "Diafram" adı verilen, kalın ve kaslı zardaki deliğin aşırı genişlemesi sonucunda, midenin yemek borusu ile birleştiği üst kısmının, bu delikten geçerek göğüs boşluğuna kaymasıdır. Mide fıtığının olup olmadığı, endoskopi veya baryumlu grafi ile anlaşılabilir.