DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Ocak 2011

Yataktaki düşman stres

Tüm hayatımız sorunlar ve onlara çareler arayıp bulmakla geçer. Bu da doğaldır. Önce sorunların farkına varalım.
Moralimizi bozmayalım. "Görmezden gelmek", "Yok saymak" ya da "Ertelemek" sorunları çözmez bilelim. Moralimizi bozmayalım. Sonra çözmek isteyelim. "Nasıl çözülür?" diye bilgi toplayalım. Moralimizi bozmayalım.
Elimizde çözüm için neler var tespit edelim. Moralimizi bozmayalım. Ve ÇÖZÜM için HAREKETE GEÇELİM. Ne gerekiyorsa yapalım.
Moralimizi bozmayalım. Olmadı tekrar başlayalım. Bir daha, bir daha deneyelim. Moralimizi bozmayalım.
Başarıların ardında İSTEK, SABIR, GAYRET ve SIK TEKRAR vardır.
Hayat bitene kadar her soruna ÇÖZÜM arayalım.


SIKINTILARINIZI PAYLAŞIN
53 yaşındayım Yaşadığım stres sonrası depresyon ilaçları verdiler. Son 2-3 aydır cinsel ilişkide doyuma ulaşamadan her şey bitiyor. Eşim de 'stresten' diyor. Böyle devam eder mi diye korkuyorum.
CEVAP Öncelikle
karşılıklı anlayış gösteren, sıkıntıları paylaşan bir çift olmanız en önemli avantaj. Ani ve aşırı gelişen sıkıntılar, korkular, kullanılan ilaçlar cinselliği olumsuz etkileyebilir.
Özellikle depresyon ilaçları sertleşmeyi, cinsel isteği engelleyebilir.
Bazı hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, kortizonlu ilaçlar, bazı hormon ilaçları ve sinir sistemini etkileyen ilaçlara dikkat...
Hangi ilaç olursa olsun, yan etkisini görürseniz hemen ilacı yazan doktorunuza bilgi verin. Yeniden tedaviler düzenlensin.


DEĞİŞİKLİĞİ FARK EDİN
Eşim menopoza girdi.
İlişki konusunda isteksiz..
Eskisi gibi doyuma ulaşmıyor. Sanki duyması, anlaması da azaldı... Benim sertleşmemde fazla azalma yok.
CEVAP
Eşinizdeki değişikleri tespit etmeniz takdire şayan...
Kadınlarda "Menopoz" dışında cinsel ilişki isteği ve doyuma ulaşmayı azaltan hastalıklar vardır.
Boynumuzdaki Troid bezi az çalışmaya başlamış olabilir. "Hipotroidi" hastalığı dediğimiz bu durumda düşünme hızı da etkilenir.
Hareketler yavaşlar, monoton bir günlük hayat başlar. Tüm organlar etkilenebilir. İç hastalıkları uzmanına başvurun. Hormon testi faydalı olabilir. İlaç tedavisi ile hastalığın düzelmesi mümkün.


FEDAKARLIK DERDE DERMAN
Eşim 54 yaşında. 3 yıldır böbrek yetmezliği var. 1 yıldır hiç ilişkiye girmedik. Eskiden çok istekliydi. Hastalığından sonra sertliği çabuk kayboluyor diye isteği azaldı. Nasıl yardımcı olabilirim?
CEVAP
Böbrek yetmezliği, erkekler açısından sertleşme kaybının en sık görüldüğü hastalıklardan biridir. Bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan cinsel istek ve sertleşme kaybında ilaç ve diğer tıp uygulamaları ön plandadır.
Fedakâr bir eş ilaçların en önemlisidir. Eşinize "yardım etmeye çalıştığınız" hissini vermeden destek olun. Cinsel ilişki öncesi düzenli beslenme, tansiyon kontrolü, uzun istirahat yapılabilir. En önemlisi şikâyeti iç hastalıkları uzmanına aktarın. Üroloji, psikiyatri desteği de gerekecektir.

HASTALIK ÖZELDİR

Eşim kalp krizi geçirdi, ilaç tedavisi alıyor. Cinsel hayatımızı nasıl düzenleyeceğimizi bilemiyoruz. Doktora söylemeye çekiniyoruz. "Aklınız nerelerde" derse rezil oluruz. Oysaki krizden önce doyumlu bir ilişki yaşıyorduk.

CEVAP
Nasıl ki hastalıklara uygun yemek yeme, hareket önerileri veriliyor, cinsel hayat içinde öneri istenmesi ve verilmesi doğal bir durumdur. Ayıp bir yanı yoktur.
Doktorunuzla mutlaka görüşün. Her hastanın hastalığı kendine özeldir.
Tavsiyeler de kişiye özel olmalıdır. Ancak genel tavsiyelerden bahsedebiliriz. Uygun ve düzenli egzersizler, hareketler cinsel ilişki sırasında olası riskleri azaltabilir.
Alkollü ve sıcak ortamda cinsel ilişkiye girmekten sakının. Zaman kısıtlıysa erteleyin. Yetişme hissi ve gerilim sakıncalıdır. İyi dinlenilmiş bir gecenin sabahı cinsel ilişki için uygun zaman olabilir. Doktorunuzun tavsiye edeceği kalp damar genişleticiler ilişki öncesinde alınabilir. DİKKAT! Sakın doktorunuzdan habersiz cinsel gücü arttıran ilaç kullanmayın. Bazı ilaçlar, cinsel sertleşme ve güç arttırmak için kullanılan bu ilaçlarla birlikte alındığında HAYATİ RİSKLER doğurabilir. Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmayın...