Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 24 Temmuz 2016

Dondurmanı söyle karakterini söyleyeyim

Konu edeceğimiz araştırma ise Nörolog Dr.
Alan Hirsch'ün çalışması. Koku ve Tad Tedavileri & Araştırmaları Vakfı'nın (Smell and Taste Treatment and Research Foundation) kurucusu olan Dr.
Alan Hirsch'ün Reader's Digest isimli web sitesiyle paylaştığı araştırma sonuçları dikkat çekici, bir o kadar da iştah kabartan cinsten.
Bu sonuçlara ulaşmak için birçok psikiyatrik test biçimine başvuran Dr. Hirsch, test sonuçlarını istatistiksel kolerasyonlara tabii tutarak ilginç sonuçlara ulaşmış.
Sonuçlardan biri; dondurma tercihlerimizin çocukluk yaşlarımızda belirlendiği, ömrümüz boyunca bir daha da değişmediği gerçeği. Yani "Çocukken patlıcan hiç yemezdim vallahi, şimdi imambayıldıya bayılıyorum'' cümlesinin dondurma özelinde hiçbir geçerliliği yok; karamelli dondurma sevmiyorsanız, ömrünüz boyunca sevmiyorsunuz.
Diğer mühim sonuç ise yazımızın içeriğini belirliyor:
Dr. Hirsch'ün araştırmalarına göre, kişilik özelliklerimiz ve yemek tercihlerimiz beynimizin aynı bölgesinde kodlanıyor. Bölgenin adı da Limbik Lob, merak edersiniz...
İşte dondurma tercihlerinize göre kişilik özellikleriniz.
Ve unutmayın; biz de limbik lobun yalancısıyız:
Vanilyalı dondurma: Kafana göre!
Bu dondurmayı tercih edenler, araştırmaya göre içlerinden geldiği gibi davranıyorlar. Hislerini dışavuruyorlar, yakın ilişkilerde başarılı oluyorlar; vanilyalı dondurma yiyorlar.
Çilekli dondurma: İçine kapanık...
Hoşgörülü, sadakatli, içine kapanık, makul ve düşünceli. Tüm bu sıfatlar çilekli dondurma severler için...
Çikolatalı dondurma: İşveli, cilveli;) Sevgili flörtözler; Dr. Hirsch genelde çikolatalı dondurma tercih ettiğinizin farkında. Araştırmaya göre sizin sıfatlarınız baştan çıkarıcı, hayat dolu, çekici, dramatik, ama bir de ne yazık ki ''kolay aldatılan'' :(
Naneli dondurma: Tartışmacı. Dr.
Hirsch naneli dondurma severler hakkında şöyle kısa bir özet geçiyor: Naneli dondurma severler, genelde en harika şeyde bile bir hata bulana kadar rahat edemezler.
Gökkuşağı dondurma: Kötümser :( Araştırmaya göre bu renklilik, kişilikte çok başka tezahür ediyor: Gökkuşağı buz dondurmaları tercih edenler genelde pesimist, ve pesimizmle çok tutarlı olarak analitik düşünebiliyorlar.
Fındıklı Çikolatalı: Agresif Dikkat:
Fındık kremalı değil, fındıklı. Harbi parçacıklı olanlardan! Bu dondurmayı tercih edenler genelde sert insanlar. Genelde çok başarılılar, iyi de birer dinleyiciler. Gelin görün ki; hiç farkında olmadan çevrelerindeki insanların duygularını incitebilme potansiyelleri mevcut.
Kahveli dondurma: Hayatı bir film gibi yaşayan... Hayat dolu, dramatik, anı yaşayan, tutkulu, romantik ilişkilere yatkın...
Çikolata parçacıklı: Tuttuğunu koparan! Yaz Mevsimine Yaraşır Araştırma: Sevdiğiniz Dondurma, Kişiliğinizi Ele Veriyor! [TEST] Çikolata parçacıklı dondurma mı seviyorsunuz?
Bravo.Görünen o ki tuttuğunuzu koparıyorsunuz, işinizin ehlisiniz, bir de üstüne üstlük cömertsiniz.
Aslansınız, kaplansınız!
Aslansınız, kaplansınız!
(Kaynak: http://yemek.mynet.com/)

ANA KARNI
Annesinin yaptığı doğumdan sonra veremediği kilolarına bakan bir miniğimizin yorumunu aynen yazıyorum, "Anne hala baktırmadın şu karnına; belki içinde bir tane daha bebek vardır!"

BANKA SIRASI
Bankada sıranın bir türlü kendisine gelmediğinden ve beklemekten sıkıldığından, çantasındaki kırmızı ojeyi çıkarıp tırnaklarına süren, diğer eline geçtiği sırada sıra numarasının yandığını görüp gişe görevlisine "Bir dakika tatlım, 3 parmağım kaldı, biraz bekle!" diyen ablacığım, cesaretine hayran kaldım bilesin.

İKRAM
Eve bir tanıdık vasıtasıyla gittiğim mağazadan bir buzdolabı alıyorum. Mağaza buzdolabını eve gönderiyor ve bingo! Apartmanımızın daracık kapılara sahip asansörlerine buzdolabı sığmıyor. Mağaza elemanları her kat arası iki sıra bulunan ve 20-25 basamaktan oluşan merdivenleri 11 kat boyunca çıkarak 45 daikada eve çıkarıyorlar. Kan ter içine batmış elemanların haline çok üzülen ben, gönül almak amaçlı, "Arkadaşlar, ne ikram edeyim size, yemek, çay, kahve, soğuk bir şey ister misiniz?" diye soruyorum. Elemanlardan biri cevap veriyor: "Abi, sen bizim oradan daha bir şey alma, başka bir şey istemez..."

BUYUR BURDAN BAK
Küçük oğlum kızgın bir anında "Baba sen annemi benden daha çok seviyorsun. Annemi sonradan tanıdın ama beni doğduğumdan beri tanıyorsun!" dedi. Buyrun buradan yakın, bu ne şimdi?

KALP PİLİ
Eve yeni taşınmış, ev sahibiyle ilişkilerini sıkı tutmak isteyen ben, kalp pili taktırmış ev sahibimi ziyarete gidiyorum. Hal hatır sorma, hastalık süreci, geçmiş olsun dilekleri derken hanım teyzemiz çay servisi için mutfağa gidiyor. Döndüğünde hastanın uyuduğunu farkedip, beni benden koparan yorumu yapıyor: ''Çok konuştu pili bitti, şarj etsin uyanır.''