Tarihi 28 Şubat 2015

Döviz ve foreks işlemleri

Foreks konusunda çok sayıda soru geliyor. Tüm sorulara cevap niteliği taşıyacak bazı önemli noktaları paylaşmak istiyorum. Foreks piyasası, tüm para birimlerinin hafta içi 24 saat, online alınıp satılabildiği bir piyasadır. Foreks de dövizin fiziki olarak alınıp satılması değil, ileriye dönük olarak döviz kuru tahminlerinize göre döviz kurlarının alınıp satıldığı türev bir üründür. Bu piyasanın temel işleyişi, değer kazanacağı tahmin edilen para birimini alıp, değeri düşeceği öngörülen döviz cinsini satarak kâr etmektir. Başka bir amaç da döviz cinsinden bir borcunuz varsa ve ödeme döneminde döviz fiyatlarının yükseleceğini düşünüyorsanız, bugünden belirleyeceğiniz döviz kuru ile dövizin değerinin artması ile ortaya çıkacak zarardan korunabilirsiniz.
Dövizi, banka ve döviz bürolarından fiziksel olarak alıp satmak yerine neden foreks piyasasından alıp satmak tercih ediliyor? Çünkü hafta içi 24 saat işlem yapılabilen foreks piyasasında, döviz alışsatış kurları arasındaki fark banka ve döviz bürosuna göre azdır. İkinci neden de foreks piyasasında uygulanan kaldıraç banka ve döviz bürolarında bulunmamaktadır. Kaldıraç sistemi, esas itibariyle elinizdeki para ile satın alabileceğinizden daha yüksek tutarlarda döviz ile işlem yapmanızı sağlayan bir sistemdir. Bir örnek vermek gerekirse, 1 ABD Doları=1 TL olsun ve elinizde 100 TL var. Döviz piyasasından bu şartlarda ancak 100 ABD Doları alabilirsiniz.
Doların artması halinde örneğin 1 ABD Doları= 1.5 TL'ye yükseldi diyelim, bu durumda 100 ABD Dolarınızın karşılığı 150 TL olur ve 50 TL kâr elde etmiş olursunuz. Kaldıraç sistemi ile döviz piyasasının beklentileriniz doğrultusunda hareket etmesi halinde daha yüksek oranlarda kâr edersiniz. Fakat tersi durumlarda zararınızı artırabilecek, yani aldığınız riski ve riskle bağlantılı olarak kazancınızı veya kaybınızı artırmaktadır.

RİSK VE KAZANÇ ÇOK FAZLA

Döviz piyasasının dalgalı seyir izlemesi nedeniyle, döviz fiyatlarının beklentinizin aksine hareket ettiği durumda döviz piyasasına yaptığınız yatırımdan zarar etme riskiniz bulunmaktadır. SPK kaldıraçlı işlemlerde uygulanacak maksimum kaldıraç oranını 1:100 olarak belirlemiştir.
Maksimum oranı aşmamak kaydıyla 1:1, 1:10, 1:25, 1:50 veya 1:100 kaldıraç oranları arasında seçim yaparak işlem yapabilirsiniz. Kaldıraç etkisi nedeniyle zararınız daha yüksek tutarlara ulaşabilir. Kaldıraç oranınız ne kadar yüksekse riskiniz de aynı ölçüde artar. Yüksek kaldıraç oranlarında kurların beklentinizin aksine hareket etmesi durumunda yatırdığınız teminat tutarın tamamını kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle uygun risk seviyesine göre kaldıraç oranınızı belirlemek gerekir. Foreks işlemleri, döviz piyasaları ile ilgili bilgi ve tecrübe sahip olan yatırımcılar için uygundur.