İLKER YAĞCIOĞLU

İLKER YAĞCIOĞLU

Tarihi 26 Temmuz 2016

Kanatlar durdurur Emenike vurur

3-5-2'nin iki kanadındaki oyuncuların Monaco'nun beklerini savunmada karşılaması çok önemli. Orta alanda Ozan Tufan, Souza ve Salih çok mücadele etmeli.Fernandao'nun hemen arkasında oynayacak Emenike ise maçın kilit adamı olabilir. İstekli ve güçlü bir Emenike Monaco'ya çok zor anlar yaşatabilir.

Fenerbahçe'yi sezonun ilk resmi maçında Monaco kanrşısında izleyeceğiz. Gelen bilgiler Pereira'nın bu maçta ve sezonun genelinde 3-5-2 sistemi ile sahada yer alacağı yönünde. Gerçi geçen sezonki uygulamalarına bakarsak sistemin de oyuncu tercihlerinin de yıl boyunca değişebileceğini söyleyebiliriz. Bence Monaco maçında alınacak sonuçlar sistemin devam edip etmeyeceğini de belirleyecektir. Günümüz futbolunda üçlü defansla oynayan takım sayı hem milli takım düzeyinde hem de büyük liglerde kulüp bazında çok fazla değil. Yani çok rağbet edilen çok geçerli bir sistem değil. Ama ön yargılı olmamak gerek. Bu yüzden sahadaki Fenerbahçe'yi görüp bu sistemde ne kadar başarılı olur, onu değerlendirmek gerekir. Ama futbol mantığımız ve Fenerbahçe'nin elindeki oyuncuların özelliklerini göz önüne alırsak bir şeyler söyleyebiliriz.

SAVUNMADAKİ ÜÇLÜDE FAZLA SIKINTI OLMAZ
Önce gerideki üçlüden başlayalım. Kjaer, Skrtel ve Neustadter üçlüsüyle bu bölgede sıkıntı yaşamaz. Ama bu üçlüden en az birinin topu oyuna sokmada insiyatif alması ve zaman zaman da oyuna katılması gerekir. Aksi taktirde orta saha oyuncularını topla buluşturmakta sıkıntı yaşanabilir. Milli Takımı'nda Neustadter'in ön libero oynadığını düşünürsek, oyunu başlatmada öne çıkan isim olması mantıklı olacaktır. Kjaer ve Skrtel da zaten bu konuda oldukça yeterli oyuncular.

ORTA SAHADAKİ BEŞLİ PEREIRA'YI BİRAZ UĞRAŞTIRIR
Gelelim orta sahadaki beşliye... Pereira'nın en çok zorlanacağı ve Fenerbahçe'nin oyununu şekillendirecek bölge burası. Özellikle kanatta oynayan oyuncuların performansı son derece önemli. Sağda Van der Wiel, solda da başta Hasan Ali ama ilerleyen haftalarda da İsmail Köybaşı'nın önlerindeki 100 metrelik alanda ortaya koyacakları defansif ve ofansif beceri. İçerde oynayacak 3 oyuncuya gelirsek Monaco maçında Mehmet Topal cezalı dolayısıyla Ozan, Souza ve Salih Uçan'a önemli görevler düşüyor.

OZAN-SOUZA-SALİH ÇOK EFOR SARFETMEK ZORUNDA
Bu üçlü defansın önündeki bölgede hem oyunu kontrol etmek hem de hücuma katkı sağlamak bu üçlünün asli görevi olacak Ozan biraz daha alıştığı bölgede oynayacağı için performansı bu sezon artacaktır. Ön tarafta Fenerbahçe çok sıkıntı yaşamaz. Hatta eksiği yok fazlası var diyebiliriz. Monaco maçının özeline dönecek olursak Volkan, Alper ve Mehmet Topal cezalı. RVP'nin de oynamayacağını düşünürsek Pereira'nın kadro seçimi konusunda çok zorlanmayacağı ortada.

EMENİKE, FERNANDAO'NUN ARKASINDA ÇOK İŞ YAPAR
Forvette Fernando ve Emenike ikilisini büyük bir ihtimalle izleyeceğiz. İkisinin yan yana değil de Emenike'nin Fernandao'nın arkasında oynayıp Monaco defansının arkasındaki boşluklara koşular yapması daha doğru olacaktır. Aynı şekilde Fernandao'nun duvar olacağı ya da indireceği toplara orta sahadan muhakkak Salih ve Ozan ikilisiniin de hamleler yapması lazım. Aksi taktirde oyun çok kilitlenir ve Fenerbahçe pozisyon üretmekte zorlanır.

İKİ KANAT OYUNCUSU RAKİBİ İYİ KARŞILAMALI
Oyunu kendi sahasında kabul edecek bir Fenerbahçe fazla sıkıntı yaşamaz. Maçın en önemli detayı bir blok halinde hareket edebilmekten geçiyor. Bir diğer ayrıntı da kanatlarda sadece birer oyuncu olacağı için. Rakibin bekleri atağa çıktığında onları kimin karşılayacağı ve 90 dakika boyunca bunu hatasız yerine getirmesinde saklı. Hücumdaki en büyük kozumuz ise bence Emenike olacaktır. Bu sezon oldukça iştahlı.