Tarihi 27 Mayıs 2016

Piyon!

Dağlara çıkmayı, yollara mayın döşemeyi kendi peri masalı zanneden terörist kızın, ailesine yazdığı mektubun öznesi nasıl da dramatik. "Keşke bu hataya düşmeseydik, bu dağ illetine çıkmasaydık. Bu gereksiz ve boş bir davadır. Hepimiz bir piyonuz." Şimdi harcına katliamlar karışmış masallardan günahları toplama mevsimi.
***
Teslim olan o genç kız barut kokuyordu belki. Kan kokuyordu. Ama her şeyden önemlisi pişmanlık kokuyordu. Anneler babalar evlatlarını kendi kokularından tanır. Kendisinden af dilenen bir anne ve babanın, o genç kıza nasıl sarıldığını gördükten sonra. Diğer piyonların ailelerini düşündüm. Duvarlarda her ne kadar yitirilmiş evlat fotoğrafları dursa da. Her anne ve baba evladını canlı bulmak ister. Ne şartta olursa olsun!
***
Doğrudur! Doğu kasten yoksul bırakıldı ve hatta insanlarına zulüm edildi. Cumartesi anneleri çabuk unutuldu. Her insanı terörist bellendi, tarihin derinliklerinde evleri yıkıldı. Dönemin siyasi liderleri hiçbir şeyin hesabını vermedi. Bunlara karşılık, siyasi tarihin belki de en anlamlı Kürt açılımı bu hükümet tarafından yapıldı. Bu açılımda Kürt insanına özgürlükler ve haklar verildi. Seyyar mahkemeler bile kuruldu.
***
Halkın huzuru bulmasına itiraz eden tek güç terör örgütü oldu. Gördük ki, Doğu'nun ve Güneydoğu'nun gelişmesine set çekmek, huzuruna kan dökmek PKK'nın ekmeği. Onların ki de halk davası değil. Para ve ganimet davası. Onlar da başkalarının piyonu çünkü!
***
Bir anne, terörist kızının kokusunu içine çekerken. Aynı anda, 1.5 yaşındaki bebeğiyle şehit eşi Binbaşı Kıvanç Cesur'un tabutunun başındaki anneye baktım. 1.5 yaşındaki çocuğuna "Bak baba" derken, o çocuğun fotoğraflarla gerçekler arasındaki farkı anladığı zaman, neler hissedebileceğini düşündüm. "Hepimiz bir piyonuz" diyen Zehra, diğer piyonlarla birlikte nasıl bir günah işlediklerini o fotoğrafa bakarak hissetsinler.
***
Anneleri babaları onları affedebilir ama. Ne tarih affeder o piyonları. Ne şehit babasının fotoğrafına parmağıyla dokunan masum melekler!

SAHTE PURO
Birçok insanda sigaranın yerini puro aldı.
Ama İstanbul'da satılan puroların neredeyse hepsi sahte.
En lüks restoranlardan, alışveriş merkezlerine kadar.
Sahte puro deposu bulunan biri yakalandı, diğerlerinin yakalanması için onların kolları olan İstanbul'daki satıcıları kontrol etmek yeterli.
Her şeyin sahtesinde bir soysuzluk ve yolsuzluk vardır çünkü.

MUTLULUK TAKVİMİ
* Yaz için tatil planı yap.
* Güvercinlere yem at.
* Bisiklete bin.
* Yeni yemek tarifleri öğren.


İnsanın en güzel
Halidir sevmek
Hayat bize aşkı
Hediye eder
Kalbimiz hazırdır
Elvedalara
Her günahı kader
Üstlenir gider

Şarkılara düştü
Efkar dağıtmak
Galiba yeniden
Aşkla tanıştık
Ben anlatamadım
Lütfen sen anlat
Ey hayat söyle
Nerde kalmıştık

Hakkı YALÇIN