Tarihi 6 Şubat 2016

Çocuk eller

Binlerce, onbinlerce insandan birinin yerine koyun kendinizi. Empati yapın. Ortada bir savaş var. Başınızda insanlıktan çıkmış bir adam. Karşınızda o adama destek veren namussuz güçler. Ve yaşadığınız şehir kuşatılıyor. Çocuğunuzun canı her şeyden değerliyken, hayata açılan tek kapı Türkiye. Ne yaparsınız? Söyleyin ne yaparsınız?
***

Suriye'nin başındaki haine sövgüler mi yağdırırsınız? Yoksa o haine destek veren, ikmal yollarını kestiren ve Halep'i kuşatma planına metreslik eden Rusya'ya kin mi kusarsınız? Ya da "Bu Suriyelilerin Türkiye'de ne işi var?" diye rahatınıza musallat olduğunu mu düşünürsünüz? Çocuğunun canını kurtarmak için yollara düşenlerin.
***

Dünyanın arsız yangınıdır bu. Amerika ve Rusya'nın "ortak otlağı" haline getirilen Ortadoğu'da, şimdi başrolü Rusya'nın almasına ses çıkarmayan Avrupa ülkelerine iyi bakın. Ortadoğu'da yaşlanan hayat, Avrupa'yı genç tutuyor. Onlar sırayla saf tutuyor. Analarının, babalarının kucaklarında çocuklar, korkudan uykuya geçme saatlerinde bile ölüm kokarken, onları yaşatmak insanlık görevi değil mi? Avrupa ve Amerika işine geldiği zaman bu gerçekleri unutuyor.
***

Soruyorum. Suriye'deki rejim güçlerinin saldırısıyla evlerini terk eden insanları dışlayanlar var mı? Bu zavallı muhasebede vicdanlarını öldürenler! Varsa kendilerinden utansınlar! "Bütçemizden daha büyük kalbimiz var" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, sadece kendi adına değil, Türk milleti adına söylüyor bu sözleri. Ruhumuzdaki cömertliğe mahsuben!
***

Hangi insan, topraklarını bırakıp can havliyle kaçmayı ister? Hangi aile parçalanmaya gönül verir? Böyle soysuz savaşlarda sadece insanlık ölmez. Düşler ölür, çocuklardaki cennetlik gülüş ölür.
***

Tanımadığınız bir çocuğun elini tuttunuz mu hiç? O sevgiyi çocuğa hissettirdiğiniz zaman elini asla çekmez. Ve gözlerinizin içine bakar. Eğer o eli tutmaktan kaçınıyorsanız, o çocuğun gözlerine bakmaktan da utanırsınız.
***

O çocuklara gözlerindeki dehşeti unutturmak için, el uzatmak hiç zor değil. Kendinizi sınamak için bundan güzel bir fırsat olamaz.

Sütçüler ve etçiler
Süt üreticileri 10 kuruşluk fark nedeniyle sanayicilerle anlaşmazlık yaşayınca etteki kar payına yöneldi.
Ve ineklerini kesip etçiliğe soyunanlar var.
Bu ülkede ne sütçüye güvenin, ne etçiye!
Cebinden başka bir şey düşünmeyenlerin, sütüne de iyi bakın, etine de.
Onların hiçbiri çocuklarımızdan yana değil.
Şimdi reklamlar!

Mutluluk Takvimi

Kusurlarını söyleyen dostlar edin.
Gönülden kan bağışı yap.
Mutfakta zaman geçir.
Dişlerine bakım göster.

Sen gözlerimden önce
Düşmüştün yere
Kaldırmadım
Kimseyi senin kadar
Sevmemiştim
Kimseyi de senin kadar
Kolay unutmadım

Son hayal kırıklığım
İlk yenilgim değilsin
Noktası konmuş cümlede
İki cihan bir olsa
Affedilmezsin

Anıların hatırına
Merak etme ah etmedim
Seni unutmak şereftir
Bu da benim adaletim

Hakkı YALÇIN