BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 27 Nisan 2015

Başbakan'ın İzmir planı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 7 Haziran İZMİR stratejisi belli oldu. İzmir'e apayrı bir özen gösterildiğini işaretleyen Başbakan Davutoğlu strateji, bir taraftan CHP Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olduğu İzmir'de uykularını kaçıracak diğer taraftan bir proje bombandırmanıyla güzel şehrin geri kalmış makûs talihini değiştirecek.
Davutoğlu'nun 7 Haziran genel seçimleri öncesinde İzmir'e gelip Başbakanlık Ofisi'ni açacağını söylemesiyle 2015 seçimlerinde AK Parti'nin İzmir için özel çalışacağının sinyali verilmişti. ERDOĞAN-DAVUTOĞLU-İZMİR:
2011 seçimlerine giderken Başbakan Tayyip Erdoğan, İzmir'le ilgili çok geniş boyutlu bir rapor hazırlattı.
Bu raporda, Ak Parti'nin CHP'nin önde görünen oy yüzdesinin yakalanması ve İzmir Belediye Başkanlığı'nın kazanılması için yapılacaklar yazıyordu.
AK Parti diğer kentlerden farklı olarak İzmir'e gösterdiği özenle, partinin ağır topu -büyük yatırımlar mimarı -
Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'ı lokomotif isim olarak liste başına koydu.
Binali Yıldırım'ın İzmir çalışmalarıyla AK Parti büyük bir hareket kazandı.2011 seçimlerinde, yüzde 36,8 le CHP'den sonra 2'nci parti olundu.

Sahilleri zorlamadan

2014 yerel seçimlerinde Binali Yıldırım'ın belediye başkan adayı yapılmasıyla yeni bir sürece girildi.
İzmir'i adeta proje bombardımanına alan Yıldırım giderek ses getiriyordu.
Bir yandan kentin yıllardır beklediği ihtiyaçlara göre projeler oluşturan Yıldırım, öte yandan İzmir'in kırmızı çizgilerine zarar vermeyeceklerinin üzerine basan bir seçim stratejisi uyguladı.
Böylece sahil kesiminin 'kırmızıları'nı zorlamadan, kentin içerisinde umut yaratarak ve özellikle bugüne kadar yeterli yatırım almayan İzmir iş dünyasında umut yarattı.
2009 yılı Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yüzde 30.7 oy alan AK Parti, Binali Yıldırım'ın adaylığıyla oy oranını 4.3 puan artırırken, oyu yüzde 35 oldu. CHP oy oranı 5 puan azaldı.
Menderes, Kemalpaşa, Kınık, Narlıdere, Selçuk ve Torbalı CHP'den AK Parti'ye geçti.

İzmir'in vizyonu

Başbakan Davutoğlu'nun 'İzmir bir dünya kenti, marka şehir, Türkiye'nin vitrini olsun' talimatıyla hazırlanan rapora göre 2015-2019 sürecinde izlenecek vizyonla, geleceğe ışık tutacak projelerin göze batanlarına bir göz gezdirelim:
5 ayak üzerine oturan yatırım stratejisi: 1) Şehirler arası ulaşım: İzmir-
Ankara ,İzmir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı projesi, Adnan Menderes Havalimanı geliştirilmesi, Kaklıç bölgesine Vecihi Hürkuş ikinci havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu, İzmir-Antalya, İzmir-Manisa arasındaki Sabuncubeli, Kiraz-Ödemiş demiryolları, Kemalpaşa Lojistik Merkezi ve Kemalpaşa OSB -Turgutlu Demiryolu, Karaburun'a 6 kilometrelik bir kanal, bu projeyle birlikte İzmir-Çeşme arasında hızlanacak denizyolu ulaşımı, İzmir Çevre Yolu'nun genişletilmesi... Kent içi trafik sorununu ortadan kaldıracak İzkaray ve Konak Tüneli projeleri sürüyor. 2) Ekonomi: Sanayi, üretim 3) Denizcilik: Çandarlı Limanı, lojistik merkezleri, Kruvaziyer limanları, yat limanları 4) Kırsal kesim: Tarım ve hayvancılıkla ilgili endüstri tesisleri 5) Teknoloji: Teknolojiy yönelik yatırımlar, bilişim ve ARGE, EXPO-EFES: EXPO içinde sağlık turizm merkezleri kurulacak. Efes Antik Limanı: Bin yıl sonra Efes yine denizle buluşacak.

SONUÇ: Güzel İzmir, Hedef büyük, Hedef 2023. Büyük hedeflere yelken açan İzmir, Akdeniz'in MARKA ŞEHRİ olarak yeniden bir güneş gibi doğmaya hazır bekliyor.