BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 2 Nisan 2012

İlk Awacs uçağımız 'Aralık'ta geliyor

Türkiye kararlı şekilde uyguladığı diplomatik hamlelerle, İsrail'in sinsi bir planını daha bozdu.
Amerika'daki İsrail'in ve Amerika'daki lobilerinin engelini kırmayı başardık, bölgesel gücümüzün simgelerinden birisi olacak, ilk hava radar sistemli Awacs uçağımız Aralık ayında gelecek. Türkiye'nin jeostratejik konumuna bakarsak, Awacs uçağının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Türkiye'nin dünya üzerindeki coğrafî konumundan kaynaklanan jeostratejik önemi tarih boyunca doğulu ve batılı küresel güçlerin ilgisini çekmiştir. Tarih boyunca her dönem önemini korumuş olan jeo-stratejik önemimiz yeni Ortadoğu haritaları ve planları yapılırken çok açık bir biçimde kendini gösteriyor.

Awacs ve uçak gemisi

Türkiye, sahip olduğu jeo-stratejik önemin kendisine sunduğu imkânları değerlendirmek için ne yapmalı? Bu yöndeki sorumu, Bilgesam (Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı Doç.
Dr. Atilla Sandıklı, Türkiye'nin bölgesel güç konumunu koruması ve küresel aktör olması için uçan radar uçağı Awacs ve uçak gemisi satın almak zorunda olduğunu tekrar vurgulayarak karşıladı.
Doç. Dr. Sandıklı, Awacs ve uçak gemisinin barış zamanında caydırıcı, dış politikada söz sahibi olma, ülkenin tanıtım ve etkisini arttırma özelliği, savaş zamanında etkili ve kombine sürpriz müdahale imkânı sağlamayı beraberinde getireceğini belirtti.
Gerçekten, Türk Deniz Kuvvetleri'nin sahip olacağı uçak gemisi Akdeniz'in tamamında, Karadeniz'de, Kızıldeniz ve Aden boğazına kadar olan bölgede görev yapabilecek. Awacs radar uçağımız, 2500 kilometrelik bir alanı Türkiye'nin gözlemesine yol açacak. Bunu bir örnekle anlatalım: Pergelin sabit noktasını harita üzerinde, Türkiye olarak koyalım, hareketli tarafını 2500 kilometre karelik bir alan üzerinde 360 derece çevirelim.

Bu çerçeveye ne girer?
Akdeniz ve Karadeniz'in tamamı, Kızıldeniz ve Aden boğazı. Körfez ülkeleri ve Hürmüz Boğazı. İran, Türkmenistan, Azerbaycan, Balkanlar'da Arnavutluk, Kosova. Kuzey Afrika'da, Libya, Tunus, Mısır, Sudan. Ekvator çizgisine kadar yaklaşırız.
Bu çerçeve, bölgesel güç Türkiye'nin ilgi ve ilişki ağına işaret eder. Osmanlı'dan miras kalan topraklarla maddi ve manevi bağların tekrar kurulmasına imkân verir.

İsrail oyunu kırıldı
Jeo-stratejik bakımdan sahip olunan imkânlar aynı zamanda her zaman Türkiye üzerinde oyunlar oynanması sonucunu da beraberinde getirmektedir.
Nitekim uçan radar Awacs'ların Türkiye'ye gelişinde bir sıkıntı yaratıldığı dikkatlerinizi çekmiştir.
Teslimat çeşitli oyunlarla 4 yıl geciktirilmiştir. Türkiye 2003 yılında ABD'den 4 adet Awacs uçağı almış karşılığında 1,5 milyar dolar para ödemişti.
2008'de yapılması gereken teslimat çeşitli gerekçelerle bugüne kadar gerçekleşmedi. Boeing firması gecikmenin 'yazılım modifikasyonundaki bazı aksaklıklardan' kaynaklandığını ileri sürüyor. Diplomatik ve istihbarat servislerinin belirlediğine göre, teslimatlarda yaşanan gecikme siyasi ve Türkiye ile gerilen ilişkilerden dolayı İsrail'den kaynaklanıyor. İsrail'in Türkiye'yle gerilen ilişkiler sonucu İsrailli askeri firmalar üzerindeki baskıyı yoğunlaştırması sonucu gecikme meydana geldi.
Sızan bilgiye göre, İsrail Savunma Bakanlığı, Awacs parçalarının üreticisi Elta şirketine sevkiyatı durdurma emri verdi. Bütün hisseleri devlete ait olan ve İsrail'in önde gelen askeri teknoloji şirketi Elta, Boeing'e göndermesi gereken 4 parçadan sadece 2'sini gönderdi. İlk Awacs uçağının teslimi için Türkiye'nin ısrarlı diplomatik çıkışlarını yaptığı, yıl sonuna kadar (Aralık ayı) teslimin sağlanacağı belirtiliyor.

Neden Awacs?

Awacs'lar, günümüz ve gelecek hava savaşında bir hava ordusunun en önemli enstrümanı. TSK'nın şiddetle istemesinin de sebebi budur.
Awacs sistemi yüzlerce dost/düşman elemanını takip edip uçaklarla ve kulelerle irtibatı sağlıyor. Yani 3 boyutlu sınırsız, bulanık ve çıplak gözle baktığınız bir uzaya artık, dijital ekrandan, net ve tanımlı olarak bakıyorsunuz. Bu hava savaşının çok önemli bir parçasıdır. Nerede ise her şeyidir.

SONUÇ: Awacs sisteminin ve uçak gemisinin devreye girmesi halinde Türkiye'nin gözleri artık daha ileriyi görebilecek, 2500 kilometre karelik alan içindeki ülkelere ve hassas bölgelere daha dikkatle bakabilecektir.