BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 7 Ağustos 2010

İsrail, Hakan Fidan'dan neden korkuyor?

Son 20 yılda, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) müsteşarı olarak, Teoman Koman, Sönmez Köksal, Şenkal Atasagun, Emre Taner ve Hakan Fidan göreve geldi.
Dünya tarihinde pek görülmemiş şekilde İsrail, yeni MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı açık hedef haline getirdi. Bir ülkenin en üst siyasi makamları neden bir başka ülkenin istihbaratının başındaki kişiyi bu kadar açık ve sorumsuzca hedef alır?
İsrail'in MİT müsteşarı Hakan Fidan üzerinden başlattığı kampanyanın altında ne yattığını, gelişmeleri değerlendirerek bulabiliriz.
Türkiye'de yepyeni bir iktidar var. Bu iktidar özellikle 2007 yılından sonra, Türkiye'yi Ortadoğu'da bölgesel güç haline getirdi. Türkiye'nin Filistin davasında izlediği yeni politika ve Gazze olayında aktif tarafa gelişi, Suriye-Irak-İran ile yakın ilişkileri İsrail'i rahatsız ediyor, korkutuyor.
Ortadoğu'da yıllardır cirit atan İsrail, artık eski günlerini aramaya başladı. Güçlenen Türkiye, İsrail'in oyunlarına set çekmeye başladı. İsrail, eski MİT müsteşarlarından rahatsız değildi.
MİT ve İsrail İstihbarat Örgütü MOSSAD çok yakın çalışma içinde bulunuyordu. Adeta Türkiye'nin içini gözlüyorlardı.
MOSSAD eskisi gibi MİT ile işbirliği yapamıyor. Türkiye'nin içini gözleyemiyor.
MİT'in yeni konsepti

MİT Müsteşarlığına Hakan Fidan'ın atanması ile birlikte, MİT'te yeni dönem için düğmeye basıldı. Yeni MİT konsepti ile Türkiye, PKK'nın arkasında kimler var? İsrail tetikçi olarak kimleri kullanıyor?
Bu konular titizlikle inceleniyor.
Darbe planlarını kimler yaptı? ABD'deki şahinler ile derin İsrail'in nasıl ilişkileri var?
Darbelere yatırım yapanlar kimler? Bunlarda titizlikle ortaya çıkarılıyor.
Türkiye bunları yaparken, MOSSAD yeterli bilgiyi tabii ki alamıyor. İsrail'in nüfuz alanları gittikçe daralıyor. Bu gelişmeleri hazmedemiyorlar.
Güya; MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türk-İran yakınlaşmasında rol oynuyormuş, gizli bilgileri İran'a verirmiş, gülünç bir bahanenin arkasına sığınmaya çalışıyorlar.
Tezini iyi okumuşlar

Mit Müsteşarı Dr. Hakan Fidan, 2000 yılında Bilkent Üniversitesi'nde 'İstihbarat' konulu bir tez hazırlamıştı. İsrail'in bu tezi iyi incelediği anlaşılıyor. Bu tezdeki gelişmeler derin İsrail'i rahatsız etmiş görünüyor.
Fidan'ın, hazırladığı yüksek lisans tezinde, şu değerlendirmelere yer veriliyordu: "Türk istihbaratı, dış politikada zayıf durumdadır. Güçlü dış politika ve etkin bir istihbarat için ayrı örgütlenen bir dış istihbarat birimine ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye'de, bütün istihbarat faaliyetleri tek bir kurum çatısı altında yapılmaktadır. Bütün istihbarat türlerinin analizi ve toplanmasında MİT sorumludur.
Doğal olarak da bu dış istihbaratın gereklilikleriyle, gerçek ihtiyaçlar arasında büyük bir açığa neden olmaktadır. Eğer ayrı bir dış istihbarat örgütü olsaydı, Türk dış politikasının uygulanması ve oluşturulmasında daha başarılı olunurdu. İç tehditler MİT'in birinci önceliğini güvenlik istihbaratına ağırlık vermesini gerektiriyor. O zaman dış politikada, politik, ekonomik, teknolojik istihbarat ve değerlendirme ne olacak? Türkiye'nin, dış, ekonomik ve askeri politikalarını formülize etmek (hatta bazen uygulamak) için, gerekli istihbaratı sağlayacak bir istihbarat teşkilatına ihtiyacı vardır.
Soğuk Savaş dönemindeki cömert istihbarat paylaşımı artık beklenemez. Tehdit algılamaları paralelinde bölgedeki nükleer çalışmalar öncelikle ele alınmalıdır. Başta PKK olmak üzere terör faaliyetleri ile ilgili özel istihbarat uzmanlık alanları geliştirilmelidir.
Türkiye'nin, yakın çevresiyle ilgilenmek, yurtdışındaki Türklerin haklarını korumak, ulusal çıkarlara karşı yükselen tehditleri erken saptamak, dünyanın her yerindeki Türk yatırımlarını ve iş adamlarını korumak öncelikler arasına girmelidir. Türk dış politikasının planlanması için güçlü ve kesin istihbarat sağlamak için güçlü bir dış istihbarat ajansına ihtiyacı var.
Ekonomik istihbarat özellikle yapılmalıdır. Çevresel bilgilerin toplanması ve analizi büyük önem arz ediyor.''
Korkunun ecele faydası yoktur

Bunları yapacak MİT'ten kim korkmaz? MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan derin İsrail'in neden korktuğu ortaya çıkmıyor mu?
Bir bölgesel aktör olan ve dünya aktörü olmaya soyunan Türkiye'nin zirvesine derin İsrail'in bilemeyeceği bilgileri verme noktasına doğru yol alan müsteşar Hakan Fidan üzerinden derin İsrail'in başlattığı kampanyayı şimdi daha iyi anlayabiliriz.