BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 18 Temmuz 2010

Dalan'a kim 'Kaç' dedi?

Bedrettin Dalan,15 Ekim 2008 tarihinde yurt dışına kaçtı. Halen yurtdışında bulunan Bedrettin Dalan, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'na yönelik açılan davada bir numaralı sanık olarak gıyabında yargılanıyor.
İddianamelerde, Bedrettin Dalan'ın örgütün "fikri ve mali lideri" olduğu iddia edildi. MİT görevlilerinin, bürokratların, müfettişlerin çocuklarına burs verdiği ileri sürüldü.
Operasyon kapsamında Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan gözaltına alınmış, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Oğlunun gözaltına alınması üzerine açıklama yapan Bedrettin Dalan, ABD'de tedavi gören eşi Ayseli Dalan'ın yanında olduğunu belirterek, "Ocak ayı sonunda döneceğim" diyerek aynı zamanda kendi sağlık sorunları olduğunu da söylemişti.
Türkiye'ye dönmeyen Bedrettin Dalan, Amerika, Finlandiya, Hollanda, Almanya, Rusya, Belarus ve Suriye'ye giderek bir süre kalmıştı. Son olarak Suriye'de Bekaa Vadisi çevresindeki şehirlerde yaklaşık bir ay kaldığı öne sürülmüştü.
Kaçış öyküsü
İddianamede,
Bedrettin Dalan'ın yurtdışına kaçışı ile ilgili gündeme gelmeyen pek çok ayrıntıya yer veriliyor.
Dalan'ın kendisi hakkında gizli soruşturma yürütüldüğünü ve gözaltına alınacağını İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcısı (İzmir Bölge Md.) Özel Yılmaz vasıtasıyla öğrendiği ve 15 Ekim 2008 tarihinde yurt dışına kaçtığı iddia ediliyordu.
Dalan'ın soruşturmanın seyriyle ilgili çalışanları ve bazı tanınmış işadamlarıyla yaptığı telefon konuşmalarına da yer verilen iddianamede, yurtdışında bulunan Dalan'ın, operasyon gecikince dönmek istediği ancak "Dönme" uyarısı aldığı da anlatılıyor.
Bedrettin Dalan firardayken 28 Kasım 2008'de yaptığı konuşmada "tedavi için yurtdışında olmadığını" itiraf ediyor. Bir telefon konuşması: "Dalan, Serdar E. isimli kişiye 7 Ocak 2009 günü, 'Bundan 2-3 ay evvel dediler ki, 'Senin hakkında işte bu malum kişiler kovuşturma yapıyorlar. Aman yurt dışına git."
Eski MİT İstanbul Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz için iddianamede şu bilgiler yer alıyordu: "Yerine getirdiği görevin mahiyeti ve konumu Dalan'ın dinlendiğini ve bu konuda devam eden Ergenekon silahlı terör örgütü operasyonları kapsamında gözaltına alınabileceği ve tutuklanabileceğini öğrenebilecek durumda olduğu, elde ettiği bilgileri İlhami Ümit Handan (Dalan'ın özel sekreteri) vasıtasıyla Bedrettin Dalan'a aktarmak suretiyle yurt dışına kaçmasını sağladığı ettiği anlaşılmıştır." deniliyor. Özel
Yılmaz kabul etmiyor
İrticayla
Mücadele Eylem Planı Davası'nda tutuksuz sanık MİT İzmir Bölge Başkanı Özel Yılmaz, savunmasını yaptı. Hakkındaki iddiaları reddeden Özel, Bedrettin Dalan'a operasyon öncesi "Kaç" dediği yönündeki iddiaları kabul etmedi.
Özel Yılmaz, Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan'ın kendisiyle görüşmek istediğini söyledi. "Barış Dalan'ın görüşmek istediğini Milli İstihbarat Başkanlığı'na söyledim. Onlar da 'sosyal tesislerde görüş, sonucunu da bize bildir' dediler. Barış Dalan'la İstanbul'da 15-20 dakika görüştüm.
Barış Dalan babasının yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle yurtdışına gittiğini söyledi. Barış Dalan, 'Acaba babam gelse tutuklanır mı?' diye bana sordu.
Ben de, 'Biz bu konunun dışındayız, bilmiyorum' dedim.
Barış Dalan, 'Dönemin Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah bu konuda bana yardımcı olur mu' diye sordu. Ben de 'Bilmiyorum' dedim. Konuyla ilgili yaptığım görüşmeyi müsteşarlığa bildirdim" diye konuştu.
Daha öncede basında, Dalan'a "kaç" diyen kişilerle ilgili bazı yazılar çıkmıştı. Trakya'da görevli bir generalin, bir medya sahibine haber verdiği, onun da Dalan'ı uyardığı bazı gazetelerde ifade edildi. Şu gerçek ortada. Dalan kaçtı, davası başladı, gelmiyor, tutuklanamıyor. Haber aldığını doğrulayan gelişmeler bunlar.
Ama kim haber verdi?