Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 26 Mayıs 2017

Eden bulur...

Türkiye 'de son dönemde yaşanan bazı gelişmeler dolayısıyla, mütegallibe kesime mensup birçok kişi, 'Hey gidi günler hey!' diyerek, 'astıkları astık kestikleri kestik' o eski günleri hasretle yad ediyorlardır herhalde. Bir gün belki tekrar o güzel günlere kavuşabilecekleri hayalleri eşliğinde tabii.
Aynı şekilde Türkiye söz konusu olduğunda akıllarına estiği gibi davranmaya alışmış birtakım batılı devletlerin yöneticileri de, 'Hey gidi günler hey' diyorlardır muhakkak.
Eskiden, her ne yaşanırsa yaşansın bunları sineye çeken ülkemiz yöneticileri, batılı devletlerin yöneticilerini incitmemeye özen gösterirlerdi çünkü.
Şimdi işler değişti. Milletimizin gerçek temsilcileri tarafından yönetilen ve yanlış davranan ülkelerin tamamına hak ettikleri şekilde cevaplarının verildiği bir Türkiye var artık.
NATO üyesi olmadığı halde kuruluşun çeşitli faaliyetlerine katılabilen Avusturya, Türkiye'nin haklı tutumu sebebiyle sıkıntılı günler yaşıyor. Ülkemize yönelik anlamsız tavırlarının karşılığı olarak, NATO'nun ülkemizin onayını gerektiren faaliyetlerinden dışlanıyor çünkü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Belçika seyahati öncesi Avusturya'nın bu durumu ile ilgili soruya verdiği cevap, her şeyi izah ediyor aslında: "Bloke eden bloke olur.
Olay bu kadar basit!.." Avusturya'nın ve başka bazı ülkelerin de canını sıkan yeni durumun özeti şu:
Önceleri bloke edilir ama bloke etmeyi aklından bile geçirmezdi Türkiye... Şimdi ise kendisini bloke edeni bloke ediyor.
Türkiye söz konusu olduğunda istedikleri her şeyi yapabileceklerini, Türkiye'nin buna karşılık en ufak bir adım bile atamayacağını zannedenlerin ezberlerini bozan bir durum bu.

KART KIRMIZI MI, SARI MI?
Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaretlerinin reddi konusundaki tartışmalar sürerken, Alman Federal Meclisi üyelerinden oluşan bir heyetin Türkiye'ye yapacakları ziyareti iptal etmeleri konusu gündemde şimdi.
Meşhur Claudia Roth başkanlığındaki heyetin 25-28 Mayıs tarihleri arasında ülkemize yapacakları ziyaret, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti uygun olmadığını düşündüğü için iptal edilmiş.
Ankara, Diyarbakır ve İstanbul'da siyasetçiler, çeşitli kurumların yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile görüşmeler yapması planlanan heyetin gezisinin iptali üzerine yapılan yorumlar çok ilgi çekici.
"Bu fiili bir şekilde siyasi diyaloğun reddedilmesidir" diyen Claudia Roth'un hüküm cümlesi şöyle mesela: "Bu Alman hükümetine gösterilmiş bir kırmızı karttır." Gösterilen kart, kırmızı değil de sarı aslında. Ama ülkemizi köşeye sıkıştırma merakı ile tanınan Claudia Roth, işlerin eskisi gibi olmamasından duyduğu rahatsızlık sebebiyle sarıyı kırmızı görmüş anlaşılan.
Roth'un yanı sıra Alman Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Matthias Zimmer, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Grubu Dış Politika Sözcüsü Niels Annen ve Yeşiller Grubu Mülteci Politikaları Sözcüsü Luise Amtsberg'den oluşan heyetin ziyareti iptali, istedikleri gibi at oynatmalarına müsaade edilmeyecek olması ile ilgili.
Ülkemize gelecek, güvenlik güçlerinin sağlayacağı koruma kalkanı altında bazı görüşmeler gerçekleştirecek ve bunun üzerinden Türkiye'ye saçma-sapan eleştiriler yağdıracaklardı, olmadı...
Sebebi ne olursa olsun, referandum döneminde Türkiyeli siyasetçileri ülkelerine sokmayanların, Türkiye'nin de gerektiğinde benzer adımlar atabileceğini öğrenmeleri, güzel bir gelişme...