Doç.Dr.Cevdet Kaya

DOÇ.DR.CEVDET KAYA

Tarihi 1 Aralık 2010

Kardeşimin çocuğu olur mu?

* Bir süre önce kardeşimde çift taraflı varikosel saptandı. Doktor ileri derecede olduğunu söyledi. Kardeşim 21 yaşında ve henüz evli değil. Doktor bey araştırdığımız kadarı ile de sizin bu konuda oldukça ileri tecrübeniz var. Kardeşimin çocuğu olur mu? Bundan sonra ne yapmalıyız?

CEVAP
Varikosel yumurtalığın toplardamarının genişlemesidir ve kadınlarda görülen varise benzemektedir damar yapısı. Testis ağrısına ve kısırlığa yol açabilmektedir. Varikoselin hangi hastaları etkilediğini araştırmak için mutlaka spermiyogram yapmanız gerekir. Eğer spermiyogramda bozulma varsa da ameliyat gereklidir.

LIGHT LAZER AMELİYATI
* Maalesef babamın prostat ameliyatı olması gerekiyor. Bir süredir araştırıyoruz. Bir doktor, 'lazer prostat' ameliyatını tavsiye etti. Bu arada Greenlight lazerin de sürekli reklamı yapılıyor. Babamda prostatın kanserli olanı varmış. Kanserde de lazer yapılıyor mu? Araştırmalarıma rağmen yeterli nasıl bir yol izlemeliyiz?

CEVAP

Sevgili okurum, Greenlight lazer prostatektomi sadece iyi huylu prostat büyümesinde uyguladığımız bir yöntemdir ve prostat kanserinde yeri yoktur. Onun için lazer prostatektominin yani lazer ameliyatının uygulanabildiği belli kriterlerin olması gereklidir. Lazer prostat ameliyatından önce mutlaka kanda PSA dediğimiz testin yapılması ve şüpheli olgularda biyopsi alınması daha çok önem arz etmektedir. Çünkü lazer ameliyatında dok urezeksiyonu yapılmamakta, bunun yanında doku vaporize edilmektedir.

BOL BOL SU İÇMELİSİNİZ
* 24 yaşında çalışan bir erkeğim. Yaklaşık bir ay önce böbrekteki taşıma, kırma yöntemi uygulandı. Birinci haftada taşın bir kısmını düşürdüm. Ardından doktorum ultrasonla baktı. Üreterde bir parça taşın düşmediği ortaya çıktı. Şu anda hiç ağrım yok. Bu taş düşer mi? Taşı düşürmek için nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?

CEVAP
Bu gibi durumlarda üreter taşının büyüklüğü son derece önemlidir. Genellikle 5 mm'den küçük taşlar kolaylıkla düşer. Daha büyük taşlar ise kendiliğinden düşmeyebilir. Anladığım kadarı ile sizin taşlarınız düşecek boyutta. Öncelikle bol bol sıvı alın. Hareketli olun. Taşlar düşecektir.