Mehmet Çetingüleç

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

Tarihi 12 Mart 2013

'Cumhuriyet tarihinin en önemli süreci'

Nevruz yaklaşıyor, ama bu kez beklenti olayların artması değil, silahların tamamen susması yönünde.
Çünkü görüşmeler sessiz ama başarılı bir şekilde yürüyor.
MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Türkiye'ye iç barışı getirmek için gösterilen çabaları ve yeni Anayasa hazırlıklarını birlikte ele alarak, "Cumhuriyet tarihinin en önemli sürecini yaşıyoruz" dedi.
Sürecin "sonuç alıcı" şekilde ilerlediğine dikkat çeken Öneş, gelişmeleri sadece PKK'nın silahsızlanması ve Kürt sorununun çözümü boyutuyla değil, Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltmesi bakımından da önemsediğini söyledi. Öneş beklentisini şu cümlede özetledi:
"Yeni anayasanın inşa süreciyle çözüm sürecinin çakışması, birbirini etkilemesi, Türkiye'de demokrasi kültürüyle şekillenmiş bir zihniyet yapısının gelişmesini de sağlayacaktır."
***

Nevruz
'a 10 gün kala PKK'nın kalıcı olarak ateşkes ilan edeceği ve ardından geri çekileceği konuşuluyor.
Peki Öcalan bunu sağlayacak kadar örgüte hakim mi? İmralı-Kandil ve Avrupa kanadı arasında çok başlılık giderildi mi?
Cevat Öneş soruları şöyle yanıtlıyor:
"Öcalan'ın örgüte hakimiyeti zaten biliniyor. Ama bu, örgüt içerisinde Öcalan'ın taleplerine karşı hiçbir engelin olmadığı anlamına gelmez.
Engel çıkabilir. Ama genel olarak Öcalan'ın örgüt üzerinde, örgüte destek veren kitle üzerindeki hakimiyeti biliniyor. Bu bilgi gelişmelerle doğrulanıyor."
***

Bir başka soru:
Bu süreci kalıcı bir sonuca ulaştırabilmek için ne yapmak gerekiyor? "Sürecin gelişimi ve sonuç alıcı şekilde hedefe ulaşılabilmesi için Türkiye'nin siyasi çözümü çok nitelikli demokratikleşme adımları ile desteklemesi ve devamlılık kazandırması gerekir.
Siyasi iktidarın, parlamentonun bu konuda duyarlı olması ve şeffaflığın sürdürülmesi gerekir. Yeni anayasanın niteliği çok önemli.
Tabii ki anayasa ile PKK'nın silahsızlandırılmasının ilişkilendirilmesi sakıncalıdır. Ancak yeni anayasanın nitelikleri, Kürt sorunu dahil PKK'nın silahsızlandırılmasında önemli etki yapacaktır."
***

Cevat Öneş'in muhalefete de çağrısı var: "Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltmek için ihtiyaç duyulan çözümlerin cesaretle ortaya çıkarılması gerekiyor.
Burada tüm Türkiye demokratlarının ve muhalefetin, özellikle de CHP'nin daha nitelikli adımlarla sürece destek vermesi önemli. Anayasanın sadece AK Parti ve BDP ile değil, en geniş ittifakla çıkarılması gerekir.
Burada CHP'nin de katkısı, toplumsal uzlaşmanın sağlanması bakımından önemli sonuçlar yaratır."
***

...Ve son olarak Öcalan'ın mektubu (tutanak değil):
"Mektupta yazdıkları bana göre makul" diyen Cevat Öneş, özellikle "demokratik özerklik" kavramına değinmemesini ve Türkiye'nin bölünmeyeceğine vurgu yapmasını önemli buluyor. Öneş'in değerlendirmesi şöyle:
"Çözüme yardımcı olucu ve +çözüm için yol açıcı olduğunu söyleyebilirim.
Türkiye'nin geneline hitap eden, Türkiye'nin genelinde kabul görecek bir perspektifi ortaya koymuş.
Özellikle Türkiye'nin demokratikleşmesi çerçevesinde, Kürt meselesinin çözümü, silahsızlanmanın sağlanması, ülkenin bütünlüğü içerisinde meseleye bakış, demokratik özerklik kavramından uzaklaşma, ama özellikle Avrupa yerel yönetimler şartı çerçevesindeki bakış önemli.
Daha kolay tartışılan ve kabul edilebilirliği fazla bir yaklaşım."