PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 6 Temmuz 2010

Evliliğim bitiyor

Cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunum var. Bu evliliğimin sonu olacak. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Siz söylentilere kulak asmayın. Vücudunuz aldığınız psikiyatrik ilacı tolare edene kadar bazı yan etkileri görülebilir ancak bunlar kısa süre sonra azalarak sona erecektir. Ayrıca gerekli bulmasa hiçbir uzman psikiyatrist size ilaç reçete etmez. Cinsel terapiler konusunda eğitim almış bir psikiyatrist/psikoterapist de başvurulabilir gibi görünüyor. CETAD (Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği) bu konuda size yardım edebilir.

CEZALANDIRMA YOK
27 yaşındayım. 3 yıl önce eşimden ayrıldım. 5 yaşındaki kızımın velayeti bana verildi. 5 ay birlikte kaldık sonra babasına gitmek istedi. Kızım beni cezalandırıyor.

CEVAP
Çocuğunuzun sizi cezalandırdığını sanmam. Çünkü henüz ceza, suç gibi kavramları anlayabilecek yaşta değil. Bu dönemde çocuklar rahat, huzurlu, sakin ve bakımlarının tam yapıldığı yerde kalmak ister. İkinci evliliğinizi psikiyatristle açıklamakta fayda var.

YÜZÜM KIZARIYOR

Toplum içinde yüzümün kızarmasını kontrol edemiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP
Yüz kızarması psikiyatride anksiyeteli bozukluklarda çok sık rastlanan bedensel belirtilerin en başında gelir. Psikiyatriye gitmek utanılacak korkulacak bir şey değil. Aslında gitmeyerek kaybedeceğiniz işlevselliğiniz ve sosyalliğiniz sizi daha fazla utandırabilir.

EŞİT DEĞİL MİYİZ?
1 yıl önce evlendim ve eşimle sürekli tartışıyoruz. Durum el kaldırmaya kadar ulaştı. Evlilik böyle bir şey mi? Eşit değil miyiz? Bu konuda bana yardımcı olmanızı istiyorum.

CEVAP
İnsan bir yere kadar rol yapabilir. Mutsuz olduğunuz halde mutlu gibi davranmak evliliğinizi bir müddet devam ettirir. Evlilik iki farklı insanın psikolojik, hukuksal ve sosyal birlikteliğidir.

SINAV KORKUSU VAR
Sınava girerken çok heyecanlanıyorum. Yakında KPSS'ye gireceğim. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Sınav korkusu çok önemli bir kaygıdır. Performans anksiyetesi olarak da adlandırılan bu kaygı, sınav başarınızı etkiler. Gevşeme tekniklerini öğrenmeniz gerekiyor. Az bir zaman kaldı, vakit kaybetmeden yardım almakta fayda var.

SORUMLULUKLAR ÖNEMLİ

30 yaşında bekar bir bayanım. Herkesi memnun etmekten çok yoruldum. Bu konuda hata bende mi?

CEVAP
Son cümleniz çok doğru: "Hata bende mi acaba?" Hatalı fikirler, beyinde yapılandığı için siz de hatalı davranış gösteriyorsunuz. Kimseyi memnun etmek zorunda değilsiniz. Minimum sorumluluklar önemli.

ARKADAŞ GİBİ
16 yaşındaki kızımın kitaplarını karıştırırken ölümü çağrıştıran notlar buldum. Bu beni çok etkiledi. Çocuğum intihar edecek diye çok korkuyorum. Nasıl yaklaşmalıyım?

CEVAP
Ona odasında, sizi rahatsız eden yazılar bulduğunuzu söyleseniz büyük ihtimalle kavga ortamı doğacak. Hiç bu notlardan bahsetmeyin. Onunla samimi bir şekilde sıkıntısı olup olmadığını sorun. Arkadaş gibi yaklaşırsanız, aynı şekilde yanıt alırsınız.

ÇOK ALINGAN
Eşim, söylediğim her şeyden alınıyor. Nasıl yaklaşacağımı şaşırdım. Onu çok seviyorum ve üzülmesini istemiyorum. Kişilik bozukluğu olduğunu düşünüyorum. Haklı mıyım?

CEVAP
Duyduklarınızla teşhis koymamaya özen gösterin. Eşiniz ağır nevrotik, alıngan ve irdeleyici birisi olabilir.
Ancak yorum yapmadan önce onunla da konuşmak gerekli. Siz, dikkatsiz davranmaya devam ediyor olabilirsiniz. Aranızda iletişim sorunu da olabilir. Önce bunları açığa kavuşturmanız gerekiyor.

34 YAŞINDAYIM AMA...
34 yaşındayım ve henüz kendimi evlenme olgunluğunda hissetmiyorum. Ancak birinden hoşlanıyorum ve evlilik teklifi yaparsa ne cevap vereceğimi bilmiyorum. Bu konuda önerinizi bekliyorum.

CEVAP
İnsanın kendini evlenme olgunluğunda hissetmesi çok önemli. Öncelikle Ergenlik 14-25 yaş arası süren uzun bir süreçtir. Bu sebeple 25 yaşın altında evlenmemeyi tavsiye ederim. Evlenmek oyun değil hayatın tüm gerçekliğidir. Evlilik yükünü, evlilikte hastalık ve sağlığı beraber paylaşmaya hazır hissetmek ve hazır olmak şarttır. Tabi bu durum kültürel etkilere bağlı olarak değişebilir. Ancak sizin yaşınız 30'u geçmiş. İyi düşünün ve karar verin.