PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 18 Haziran 2010

İsteksizlik korkutuyor

* Sertleşme sorunu için ürolojiye gittim. Hiç ilgilenilmeden dinlenilmeden psikiyatri kaynaklı denerek sevk edildim. Psikiyatri doktoru da 1-2 sorudan sonra, benim psikolojik sorunum olmadığını söylememe rağmen ilaç yazdı, hiçbir şey değişmedi. Cinsel isteksizlik de üzüyor.

CEVAP
Vücudunuz aldığınız psikiyatrik ilacı tolare edene kadar bazı yan etkileri görülebilir ancak bunlar kısa süre sonra azalarak sona erecektir. Ayrıca gerekli bulmasa hiçbir uzman psikiyatrist size ilaç reçete etmez.

HOCALARA GİTMEYİN
* Kardeşimi birçok doktorlara götürdük. Hatta hocalardan bile medet bekledik ama düzelme söz konusu olmadı. Hala şizofreni hastası.

CEVAP

Şizofreni bir beyin hastalığıdır. Dünya üzerindeki bilim adamları şizofreniyi daha az yan etkili ve daha hızlı ve kalıcı etkili tedavi edebilecek ilaçlar araştırıyorlar. Şu anda elimizde son derece etkili antipsikotik ilaçlar bulunuyor. Lütfen üfürükçülerden, hocalardan medet ummayınız. Şizofreninin zekayla da bir ilgisi yok. Zekası çok yüksek ve derslerinde başarılı biri de şizofreni olabilir.

DOKTORLAR 'İYİ' DEDİ
* Annem 67 yaşında. Tüm kardeşlerim ve ben evliyiz, babamızı yıllar önce kaybettik. Kendi ailelerimizle meşgulüz. Annemi birçok kez doktora götürdük. Doktorlar, "annenizin durumu iyi" dedi. Ancak o ağrım var diyor?

CEVAP

Psikiyatride Somatoform Bozukluklar içerisinde yer alan Ağrı bozukluğu; A) Bir yada daha fazla bölgede görülen ağrı, klinik açıdan incelemeyi gerektirecek kadar şiddetlidir. B) Ağrı işlevsellikte bozulmaya yol açar. C) Ağrının şiddeti ile psikolojik etkenlerin rolü paraleldir. D) Herhangi bir amaç doğrultusunda ortaya çıkmaz. Somatoform bozukluklar uzman psikiyatrist tarafından teşhis edilir. Tedavi çok başarılı sonuçlar verir.

TAKDİR EDİLMELİYİM!
* 35 yaşındayım. Bir şirkette çalışıyorum. Büyük sıkıntılarım yok. Hep takdir edilmek istiyorum. Bu olmayınca sinirleniyorum.

CEVAP

Başkalarınca beğenilmek ve takdir edilmek beklentisi taşımayın, hiç kimsenin sevgisine muhtaç olmayacak kadar kendinizi sevin. Yaptığınız işi yapabileceğiniz en iyi kalitede yapın ve sadece kendiniz mutlu olun.

GEÇMİŞİ UNUTMALISINIZ
* Geçmişte yaşadığım acılar, anılar, geçmiş hatıraları aklımdan çıkaramıyorum. Bu da beni mutsuz ediyor. Bununla baş edebilir miyim? Bir yol gösterir misiniz?

CEVAP

Nasıl ki bilgisayarda komutlar işlemlere yol açıyorsa, beynimizde de bir, fikir, bir şema, bir resim. insan duygu, düşünce ve davranışlarını belirler. İnsan zihninin dinç kalabilmesi için geleceğe dönük hiçbir endişeli fikir taşımaması gerekir. İnsan zihnini en çok etkileyen şey ise endişe ve öfkedir. İnsanın endişe ve öfkesini sık yaşaması daha gergin ve stresli bir hayat demektir. Stresli ve gergin bir hayat beyinde geri dönüşümsüz hücre göçüne yol açmaktadır. Kendinize en büyük kötülüğü yapıyorsunuz. Bir sürücü sürekli arkasına bakarsa önündeki duvarı göremez ve çarpar. Geçmişi sürekli hatırlamaya ruminasyon denir. Türkçesi geviş getirmektir. Geçmişi kusup yemek size hoş geliyor mu? İyi düşünün.

HİPNOZLA TEDAVİ OLMAZ
* Hocam hipnoz yaptırıp, çocukluğuma dönmek istiyorum. Şu anda istediğim hayatı elde edemedim. Daha iyi koşullarda yaşamayı hak ediyorum. İçimde bir arayış var. 25 yaşıma geldim ama hala kimliğim, kişiliğim oturmadı. Sizce Hipnozun faydası olur mu?

CEVAP
Faydası olmaz. Ben hipnozla tedaviye inanmıyorum. Hipnoz eğitimi almadım. Bilimselliğini tartışmaya hazırım. Telkine yatkın olmayan hiç kimseye hipnoz yapılamaz. Ayrıca sizin bir psikiyatrik muayeneden geçmenizi öneriyorum. İç sıkıntısı bir gerginlik sonucudur. Neden gerginsiniz. Dünyada kaç kişi hak ettiği hayatı yaşıyor ki. Bilişsel yapılanmanızdaki bazı hatalar düzeltilmeli.

SAYGIYI EKSİK ETMEYİN
* Hocam evliliğimizi daha mutlu ve huzurlu sürdürebilmek için neler önerirsiniz?

CEVAP
Eşinizi seçerken fiziksel görünüş ve çekiciliğinden çok ruhsal ve kişilik sağlığıyla değerlendirmeye çalışın. Nişanlılık sürenizi 1 yıldan az tutmayın. Evliliğe seçeceğiniz adayların olayları yargılayış ve değerlendirme kriterlerinin size uyup uymadığını tartın. Şu an için kişiliklerimiz farklı ama ileride belki değişir, demeyin. Eğer evlilik öncesi çok kavga ediyorsanız evlenmeyin çünkü kavgalar aynen devam edecektir. Eğer evlilik öncesi bir kerecik bile olsa şiddet gördüyseniz asla o kişiyle evlenmeyin. İdeal ve hayallerinizden çok realist olarak maddi manevi durumunuzu anlatın. Sizi hangi özelliğinize bakarak eş olarak seçtiğini öğrenin. Aşırı kıskanç, kısıtlayan ve sizi denetleyen bir partner ileride de sorun yaratacaktır. Saygıyı asla eksik etmeyin.