PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 22 Mayıs 2010

Eşim beni aldatıyor

10 yılı aşkın bir süredir evliyiz. 10 Mayıs'ta bir adam eşimi aradı. Eşim de biraz panik yaptı ve o kişiye karşı kibar bir şekilde "Yanlış numara" deyip kapattı. Beni aldattığı hissine kapıldım. O günden beri bu hissimi yenemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Sizin düşünce sisteminiz gibi düşünemiyorum.
Bence hatalısınız. Eşiniz hiç tanımıyor dahi olsa yanlış numara olduğu için özür dileyen birini niye azarlasın ki? "Önemli değil" der ve bir daha da telefonunu açmaz. Eşinizle bu konuda sakın tartışmayın. Böyle basit konular için eşinizi kırıp, tamiri mümkün olmalan durumlara neden olmayın.

ASLA BOŞANAMAM
Eşim bazen iş yemeği nedeniyle eve gelemiyor. Bu beni çok üzüyor. Eşimi nasıl değiştirebilirim. Çocuklarımız da var ve boşanmam imkansız gibi.

CEVAP
Öncelikle "Boşanamam" dediğiniz için birinci çözüm yolunu, daha doğrusu elinizdeki en güçlü sığınağı elemiş oluyorsunuz. Yani çözümsüzlük yolunda birinci adımı attınız. Eşiniz ne yaparsa yapsın onu boşamayacağınızı bilirse sizce kendini değiştirmeye çalışır mı? Ayrıca evlilikler eşlerin birbirlerini değiştirmeye çalıştıkları yer değildir.
Evlilik oyun değil, tam bir gerçekliktir. Evliliğinizde mutsuzsanız eşinize bunu söyleyin. Size zaman ayırmasını isteyin ve siz onun için önemliyseniz sizi zaten dikkate alacaktır. Çözümsüzlük ve çaresizlik üreten fikirleri terk etmeye çalışın.

KAYINVALİDEME KIRILDIM
Kaçarak evlendim. Kayınvalidem bana sevgi göstermedi. Geçenlerde yaptığım yemeği yemedi, "Tokum" dedi. Buna çok kırıldım?

CEVAP
Öncelikle lütfen kırılmayın ama kaçarak evlenmelerin Türkiye'deki en büyük karşıtlarından biriyim. Kaçarak evlenen kişi, hem kendi ailesini kırar hem de gittiği yerde istediği kıymeti, istediği şevkat ve güleryüzü bulamaz. İstisnalar hariç. Sizi kayınvalidenizin yemediği yemek asla üzmesin. Bu olaya bu kadar çok duygusal yük katmak anlamsız

TAVİZ VERMEYİN
Severek evlendiğim eşimi tanıyamıyorum.
Evlenmeden önce geniş düşünebilen eşim, iş arkadaşlarımdan dahi kıskanıyor. Yardım edin?

CEVAP
Evlenmeden önce son derece rahat ve modern düşünen birinin evlendikten sonra bir anda sahiplenmeye varan söylem, tutum ve davranışları iki şekilde açıklanabilir. Eşiniz evlenmeden önce sizi sıksaydı belki onu terk etmenizden korkuyordu. Nasıl olsa evlenince sizi baskı altına alabileceğinizi düşünmüştü. Ya da evliliğin kendi dinamikleri içerisinde bazı sorunlar yaşamaya başladınız. Evlilik oyuncak değil. Bir süreçtir. Ben yaşam tarzınızdan ve kişiliğinizden taviz vermemenizden yanayım.

KAVGA KORKUTUYOR
60 yaşında ablam, eniştemi kendisini aldattığı ve başka kadınlardan çocuklar yaptığı gibi sözlerle itham ediyor. Yardım edin.

CEVAP
Evlilikte şiddetli kavgalar yaş geçtikçe azalmayabilir.
Daha öncesinde bu tarz kavgaların yaşanmadığını varsayarak cevap verecek olursak ablanızın ciddi psikiyatrik ve nörolojik muayeneden geçirilmesi gerekmektedir. MR ya da tomografi çekilmeli. Üre, şeker gibi değerlerine bakılmalı. İlaç tedavisinin sorunun çözümü için en başarılı tercih olacağını söylemeliyiz.

SIKINTI VE ENDİŞE
2006 yılında sarılık geçirdim, 6 ay yatakta geçirdim. Acaba karaciğer hastalığım mı bu duruma yol açmış olabilir?

CEVAP
Karaciğer testlerinizi görmek gerekiyor. Karaciğerle ilgili olabilir de olmayabilir de. Psikiyatri ilaç tedavisi değiştirilmeli ya da doz ayarlamasına gidilmeli. Akut ve kronik stres bozuklukları, 'sıkıntı, endişe, uykusuzluk, çarpıntı, kaygı, terleme' gibi belirtiler gösterirler.

ÇOK MUTSUZUM
35 yaşında evli ve 3 çocuk annesi bayanım ve mutsuzum. Eşime ve çocuklarıma hayatı zindan ediyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Depresyon gibi dursa da detaylı psikiyatrik inceleme gerekiyor. Severek mi evlendiniz, maddi durumlar nasıl, çocukken havale, menenjit yada ateşli bir hastalık geçirdiniz mi, doğumlarınızı nasıl geçirdiniz, doğum sonrası ruh halleriniz nasıldı, ailenizde böyle şikayetleri olan kimseler var mıdır? Tüm bunlara cevap arayacağı

ÇARE CİNCİ HOCA MI!
26 yaşında kız kardeşim bacaklarında sorun var. Bacaklarına cinlerin girdiğini söylüyor. Psikiyatri 'obsesyon' dedi. Artık cinci hocalara gideceğiz.

CEVAP
Bir bilim adamı olarak elle tutulup gözle görülmediği için varlıkları ya da yoklukları konusunda yorum da yapmayacağım. Ben obsesyon teşhisini açıkçası eksik ve yanlış buluyorum. Uyku EEG'si ile kanıtlanmadığı müddetçe Huzursuz bacak sendromu demek de zor. Bu konuda bir uzmana gitmelisiniz.