PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 28 Nisan 2010

Cinsel hayatımız yok

10 yıllık evliyim. Evimde huzurum yok. Maddi açıdan durumumuz iyi. Eşim son birkaç yıldır sürekli huzursuzluk çıkarıyor. Cinsel hayatımız bitti, iletişim yok. Eşime nasıl yaklaşmalıyım?

CEVAP

Evlendiğiniz ya da nişanlandığınız zamanlarda eşinizin size karşı tutumları nasıldı? Bunları hızlıca kafanızdan geçirin. O zaman ona söz verip de yıllar içinde unuttuğunuz bir şey var mı, aileden biri onu kırmış olabilir mi? Siz eşinizi eleştiren biri misiniz? Karşı tarafı da dinlemek de onun neden böyle davrandığını analiz etmekte fayda var. Önce karşılıklı konuşmayı deneyin, başarılı olamazsanız uzman bir psikiyatristten Aile Terapisi almakta fayda var.

ABLAM KİN BESLİYOR
30 yaşındayım, ablam 34 yaşında hiç evlenmedi. Ablam çok titiz, komşularla dalaşıyor, kendi kendine konuşuyor, anneme ve babama düşmanlık besliyor. Tedaviyi asla kabul etmez. Ne yapalım?

CEVAP

Ailenize karşı duyarlı olmanızdan dolayı takdir edilmelisiniz. Ablanızda eğer küçükken geçirilmiş menenjit ya da ateşli hastalıklar yoksa, BTA Psikoz, BTA OKB gibi bazı bozukluklardan bahsedilebilir. Tedaviye ikna edilemeyen kronik ya da zor mizaçlı vakalarda yaklaşım tarzı zıtlaşmadan, en sevdiği kişiyle ikna ederek hareket edebilirsiniz. Anne ve babanızın yaşı ilerledikçe ablanızla bugünkü gibi ilgilenmeleri beklenemez. Acilen ilaç kullandırılmalı ve tedavi edilmelidir.

SABRIM KALMADI
2 yıllık evliyiz. Nişanlıyken de çok kavga ediyorduk bir şekilde barışıyorduk. Ama benim cep telefonlarımın karıştırılması bardağı taşıran son nokta oldu. Boşanmaya karar verdim. Ancak size de danışmak istiyorum.

CEVAP

Evlilik öncesi en az 1 yıl nişanlı kalınmasını öneriyoruz. Çünkü sevgilik olmak başka, nişanlı olmak başka, evli olmak bambaşka şeylerdir. Nişanlılık evlilik provası gibidir. Orada sık sık kavga ediliyorsa evlilikte de edilecektir. Sizinle ilgili sadakatsizlik kaygısı bulunan eşinize neden sizin mesajlerinizi ve maillerinizi karıştırdığını sorun. Ama bağırmadan sakin bir dille. Bundan çok rahatsız olduğunuzu ve bir daha yapmamasını söyleyin. Size verdiği cevaplar boşanma kararında belirleyici olacaklardır. Size karşı sert ve özür dilememekte ısrar ediyorsa ilerleyen zamanlarda daha büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

EVLİLİK YAŞI KAÇ OLMALI?
Sizce evlilik için ideal yaş aralığı nedir? Ben 28 yaşındayım ve henüz kendimi evlenme olgunluğunda hissetmiyorum.

CEVAP
Aslında soruya kendiniz güzel bir cevap vermişsiniz. İnsanın kendini evlenme olgunluğunda hissetmesi çok önemli. Öncelikle Ergenlik 14-25 yaş arası süren uzun bir süreçtir. Bu sebeple 25 yaşın altında evlenmemeyi tavsiye ederim. Evlenmek oyun değil hayatın tüm gerçekliğidir. Bu sebeple evlilik yükünü, evlilikte hastalık ve sağlığı beraber paylaşmaya hazır hissetmek ve hazır olmak şarttır. Tabi bu durum kültürel etkilere bağlı olarak değişebilir. İlk evlilik için 25-35 yaşları arası ideal gibi görünüyor.

SORUNLAR ÇOK CİDDİ
33 yaşında 8 yıllık evli bayanım. Eşimle ilgili son derece ciddi sorunlarım var.

CEVAP

Eşiniz ilişkinizin başlarında nasıl davranıyordu diye sormakta fayda var. O zamanlarda da bu kadar kıskanç mıydı? Çünkü bu kıskançlık konusuna çok fazla kafa yoran bir hekimim. Kıskançlığı aşkın ya birlikteliğin olağanıymış gibi görülmesine son derece karşıyım. Eşinize sıkıntılarınızı ve psikiyatrik yardım almayı önerin.

BOŞANIN ANCAK...
40 yaşında bayanım ve mutlu değilim. Çocuk için boşanamıyorum.

CEVAP
Evliliğinizde yaşanan mutsuzluk ciddi anlamda sizin ve çocuğunuzun ruhsal durumunu yıkıcı olarak etkiliyorsa, aldatma, şiddet, madde kullanımı... gibi gerçekçi sebeplerden kaynaklanan bir mutsuzluksa ve çocuğunuza babasını kötü bir insan olarak göstermeyecek ve bu sürecin altından akıllıca kalkabileceğinizden eminseniz boşanın.

Oğlumuza kelepçe taktırdık
Oğlum 17 yaşında. Aşırı kilolu olduğu için midesine kelepçe taktırdık. Şimdi biraz tedirginiz...

CEVAP

Çocuğunuz ergenlik döneminde olduğu için zaten diğer dönemlere göre daha zor bir süreçteydiniz. Buna aşırı kilolarından kaynaklanan kompleksler eklenince oğlunuz kimi zaman dünyadan kaçan, kimi zaman asabi ve size karşı saldırgan olmuştur. Mide kelepçesini takan cerrah arkadaşımız risklerini ve sonuçlarını size anlatmıştır. Kontrollerini yaptırın. Kaygınızı ona belli etmeyin.