ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 30 Temmuz 2016

Tazminat almak için ne yapılmalı?

15 yıl 3600 günle emekli olacağım. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kıdem tazminatı yazısı aldım. İşyerim tazminatımı ödemek istemiyor. Ne yapmam gerekir? Selim
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aldığınız emekli olabilir yazısına rağmen işveren kıdem tazminatınızı ödemiyor ise önce işverenliğe noterden ihtarname göndererek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yazısını da ekleyip tazminatınızın ödenmesini talep edin. Yine ödenmezse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş-Kur İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Buradaki görevli memurlar müracaatınızı inceler. Buna rağmen yine tazminatınız ödenmez ise iş mahkemesine dava açarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. Dava açtığınız tarihten itibaren yasal faiz de talep edebilirsiniz.

Eşim 2008'de vefat etti. Eşimin sigortası az olduğundan, ölmüş olmasına rağmen bana maaş bağlanmadı. Kendi adıma emekliyim. Aynı zamanda babam da SSK'dan emekli idi, çok önceden vefat etti. Kocamdan maaş almadığım için babam üzerinden ayrıca maaş alabilir miyim?
5...110307 Nolu SMS
Kız evlatlarının anne veya babadan yetim maaşı alabilmeleri için bazı şartlar vardır. Bunlar; evli olmamak, kendi adına sigortalı çalışıyor olmamak ve yine kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almıyor olmak. Kendi emekliliğinizden ötürü babanızdan ya da annenizden ölüm aylığı alamazsınız. Eşinizden dolayı eğer bağlanma imkanı olmuş olsaydı hem eşiniz üzerinden hem de kendi emekliliğinizden dolayı aylık alabilirdiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Eşim 1961 doğumlu, Nisan 2001 sigorta başlangıçlı, 4500 gün primi, yüzde 45 engelli raporu var. Ne zaman emekli olur? 5...831255 Nolu SMS
Eşiniz, işe girişi ve vergi indirimine göre 19 yıl ve 4240 prim gün şartlarına tabidir. Prim gün şartı tamamlanmış ancak 19 yıl şartı Nisan 2020'de dolacak. Bu durumda emekli olabileceği tarih Nisan 2020 olacaktır. Eşiniz askerlik yaptıysa borçlanma yaparak girişini geriye çekebilir ve borçlanma süresi kadar daha erken emekli olabilir.