ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 23 Aralık 2012

Bayanlara boşluk ödemesi yok

* 1963 doğumlu 1984 girişi bulunan bir sigortalıyım. Halen çalışmakta olan bir bayanım fakat 1990 ile 2006 yılları arasında prim boşluğum var. Geriye dönük hak verildi mi? İ.Y.
Sayın Okurum, yasalarda geriye dönük borçlanma veya ara boşlukları borçlanarak ödeme gibi bir düzenleme bulunmamakta. Bu nedenle ara boşluları ödeme imkanı yok. Ancak, 1984 yılındaki SSK girişinizden sonra doğum yapmışsanız ve doğumdan sonraki günlerde adınıza prim yatmamış ise en fazla iki çocuğa kadar toplamda 4 yıl borçlanabilirsiniz.

* Ali Bey; borçlarından dolayı bir işçinin maaşının ne kadarına haciz konulabilir? Kemal AKÇAY
İş kanununa göre işçi ücretinin 4'te birinden fazlası haczedilemez. Ücrete haciz gelmesi nedeniyle işçi tazminatsız olarak işten çıkartılamaz.

*Sigortam asgari ücretten yatmaktadır. Maaşım ve primim elden verilmektedir. İşten çıkarılma durumunda tazminat olarak asgari ücretten değil de bu belgeleri sunarak aldığım maaş üzerinden hesap yaptırma şansım var mıdır?
İş kanununa göre işyerinde 10 işçiden fazla işçi çalıştırılıyorsa ücretlerin bankaya yatırılması zorunludur. Sizin işyerinizde 10 işçiden az çalışan varsa işverenin böyle bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak işverenin ücret ödemelerinde ücret hesabını gösterir ücret hesap pusulasını her ay çalışanlara vermesi zorunludur. Ücretinizi gerçek ücret üzerinden değil de asgari ücret üzerinden gösteriyorsa bu hem devletin vergi hem de sigorta primi kaybına sebebiyet veriliyor demektir. Bu da kanuna aykırıdır. Elinizde gerçek ücretinizi belgeleyecek delilleriniz varsa tazminat ödenirken bu ücret üzerinden hesaplanması gerekir. İşverenlikle imzalanmış olan sözleşmede gerçek ücretiniz yazılmış ise, bilgisayar çıktısında veya herhangi bir muhasebe kaydında gerçek ücretiniz belirtilmiş ise ve bunlar işyeri evrakları arasında kayıtlı ise bu belgelerle tazminatınızı gerçek ücretiniz üzerinden alırsınız.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 01.06.1963 doğumluyum. 14.11.1988'de özel bir sektörde işe başladım. 20 ay askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olurum? Oğuzhan TÜZÜN
SSK girişinize göre 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartların tabisiniz. Prim gün sayısına ihtiyacınız yoksa 6 aylık yani 180 günlük askerlik borçlanması yapmanız halinde 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda 5375 prim günü tamamlamanız şartı ile 01.06.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.