ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 1 Aralık 2012

Sözleşmenin feshine şerh koymak nedir?

* İşçi iş feshini nasıl yapar ve şerh koyarak imzalamak ne demektir? İ.Y.
İş Kanunu'na göre; işçi, süresi belirli olsun veya olmasın, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:
a)
İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

II. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a)
İşveren, iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
b) İşveren, işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
c) İşveren, işçiye veya aile üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya aile üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve aile üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse.
f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

III. Zorlayıcı sebepler:
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa. Bu durumlarda işçi, iş sözleşmesini feshederek tazminatını isteyebilir. Yukarıdaki durumlardan biri gerçekleşirse, durumu derhal yazılı olarak işverene bildirip sözleşmenizi fesh edebilirsiniz. İş sözleşmesinin feshini şerh koyarak imzalamak ise... Bir işçinin iş sözleşmesi işverenlikçe sona erdiriliyorsa, işçi de bu fesih gerekçesini kabul etmiyor ise ya da fesih sırasında ibraname düzenlenmiş ise ve bu ibranamede belirtilen hak ve alacakları işçi eksik olarak görüyor ise fesih sözleşmesini veya ibranameyi şerh koyarak imzalayabilir. Bu şerh ibranamede fazlaya ilişkin hak ve alacaklarının saklı kalmak kaydıyla şeklinde olabileceği gibi, 'diğer alacaklarım saklı kalmak' kaydıyla şeklinde de olabilir. Fesih gerekçesine itiraz var ise fesih gerekçesini kabul etmediğini belirterek şerh koyup imzalayabilir. Bu şekilde şerh koyduğu takdirde fesih gerekçesini veya alacaklarının tamamının ödendiğini kabul etmiş sayılmaz.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

* 1956 doğumluyum. Nisan 2006'da isteğe bağlı Bağ-Kur'a girdim. Çocuklarımın biri 1980, diğeri 1988 doğumlu. Acaba en erken ne şekilde emekli olabilirim? Semra AKSOY
2006 yılındaki girişinize göre Bağ-Kur'dan isteğe bağlı devam etmeniz halinde 5400 prim gün (15 yıl eder), 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız ara vermeden ödemeniz halinde 2021 yılında dolacağından, emekli olacağınız tarih Nisan 2021 olur. SSK'dan ise 7000 prim gün ve 58 yaşa ya da 25 yıl, 4500 prim gün, 58 yaştan kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. En yakın Bağ-Kur'dan emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanma şartlarını taşımamaktasınız.