ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 15 Kasım 2010

Evlenip işten ayrılmak isteyen bayanlar dikkat!

09.07.2010 tarihinde evlendim. 27.08.2010 tarihinde çalışmakta olduğum işyerine evlilik dolayısıyla işten ayrılacağıma ilişkin dilekçe verdim. Kıdem tazminatımı alabilir miyim? Tazminatım ödenmezse hakkımı nasıl arayabilirim? Gülten Çiçek / İZMİT
İş Kanunu'na göre kadın işçiler evlendikten itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılırlarsa kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatınız ödenmez ise İş Mahkemesi'ne dava açabilirsiniz ya da Çalışma Bakanlığı'na şikayet dilekçesi vererek hakkınızın ödenmesi için inceleme yapılmasını talep edebilirsiniz.

Annem 1996'dan beri aralıklı olarak SSK'lı çalıştı. Babam öldü. Şu an babamın emekli maaşını alıyor. Kendi birikmiş sigortasını da almak istiyor. 1961 doğumlu. Acaba, bu içeride birikmiş olan ödenmiş sigorta primlerini alması için ne yapması lazım? Atilla TURAN
Annenizin emekli olabilme imkanı yoksa tabii ki adına yatmış olan primleri geri alma imkanınız bulunmakta. Ancak bu primleri geri alabilmeniz için annenizin 58 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Anneniz 1961 doğumlu olduğuna göre, doğum tarihinin gün ve ayına göre 2019 yılında SGK'ya toptan ödeme talebi vererek geriye alabilirsiniz.

Ben işçi emeklisiyim. 5 aylık emekliyim. 9 gündür çalışıyorum. Çalıştığım yer benim sigortamı yatırmış. Emekli aylığımın kesilmesi olabilir mi? Ne yapmalıyım? 5...019653 Nolu SMS:
Emekli olduktan sonra emeklilerin tekrar çalışabileceklerini önceki yazılarımda da belirtmiştim.
Ancak çalışmaya başladıktan sonra işvereninizin sizin bildiriminizi SGK'ya bildirirken emekli olduğunuzu belirtmesi gerekmektedir. Eğer emekli olduğunuz bildirilmezse maaşınız kesilecektir. İşvereninizin, adınıza çalışan primi değil Sosyal Güvenlik Destek Primi yatırması gerekmektedir.
Eğer yanlışlık yapıp çalışan primi göstermişse tekrar SGK'ya başvurarak düzeltme işlemi yaptırması gerekmektedir.

KAMUDA İŞ OLANAKLARI

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na 3 teknik (1 uçak müh/havacılık ve uzay mühendisi, 1 gemi inşaat mühendisi, 1 makina mühendisi) ve 2 genel idare hizmetleri (1 hukuk, 1 iktisat /işletme) sınıflarında istihdam edilmek üzere toplam 5 uzman yardımcısı alınacaktır.

Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı hizmet birimlerinde sözleşmeli statüsünde istihdam edilmek üzere, kura ile 856 diş tabibi ve 196 eczacı alınacak. Başvurular, 24 Kasım'da başlıyor.

NE ZAMAN EMEKLi OLURUM?
05.08.1959 doğumluyum. 01.01.1981 tarihinde işe girdim. SSK'da 1900 günüm var. Şu an çalışmıyorum. 2 çocuk sahibiyim. Çocuklarımdan biri 1976, diğeri 1983 doğumlu. SGK'nın doğum borçlanması ile ilgili yayınladığı genelgeden benim yararlanma hakkım var mı? Bundan yararlanırsam ne zaman, yararlanmazsam ne zaman emekli olabilirim? Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. Canan İŞÇİ
SSK girişinize göre 3600 prim gün ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Yaş şartınız tamamlanmış ancak prim gün sayınızın tamamlanması için 1700 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. Doğum borçlanması şartlarına göre birinci çocuğunuza borçlanma hakkınız bulunmamakta. İkinci çocuğunuzun doğumundan sonraki 2 yıl içerisinde adınıza herhangi bir prim yatmamışsa 720 gün borçlanabilirsiniz. Kalan 980 günü de prim ödeyerek tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Ancak size tavsiyem prim ödemeye başlamadan borçlanmayı yapın ve ödeyin, ondan sonra prim ödeyin.