ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 9 Temmuz 2010

Tazminatlar için zaman aşımı 10 yıl

2.5 yıl önce işveren tazminatımı ödemeden işten haksız olarak çıkarttı. 'Bugün, yarın' derken tam 2.5 yıl oldu, hâlâ tazminatımı ödemedi. Tazminatımı alabilir miyim? Adil CAN
Tazminatlarda zaman aşımı süresi 10 yıldır. İş sözleşmeniz haksız olarak sona erdirilmişse; tazminat hakkınız için iş mahkemesine dava açabilirsiniz veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe verebilirsiniz.

Bir kamu kuruluşunda devlet memuru olarak çalışmaktayım. Babam aktif Tarım Bağ-Kur'lusu. Fakat babamın Bağ-Kur'a 35 milyarlık borcu bulunmakta. Bu borcu ödeme gücümüz de yok. Ancak babam 62 yaşında ve yaşından dolayı hasta, tedavi olması gerekiyor. Babam benim üzerimden sağlık hizmeti alabilir mi? A.ASLAN
Babanızın Bağ-Kur kayıtları halen aktifse sizin üzerinizden sağlık hizmeti alamaz. Sağlık hizmeti alabilmesi için çiftçi kayıtlarını durdurması ve Bağ-Kur sigortalılığını terk ettirmesi gerekmekte. Babanızın Tarım Bağ-Kur'una 35 milyar lira borcu varsa bu demek oluyor ki babanız Ek-17. Madde kapsamındadır. (Bu madde "30.04.2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla olan prim borçlarının silinmesi"dir) Bu nedenle babanızın prim borçları silinecektir. Ancak çiftçi kayıtları devam ediyorsa, 1 Mayıs 2008 tarihinden kayıtlarının durdurulduğu tarihler arasındaki süre itibariyle tarafına borç tebliğ edilecektir.

Babanızın yaşı emeklilik için tamamlanmış. Benim size tavsiyem şudur. Mevcut olan borca göre babanız hizmet süresi ve yaş olarak emekliliği hak etmiş gözüküyor. Hemen çiftçi kayıtlarını durdurun ve terk verdirin. Terk verme işlemi yapılırken 17.Madde'ye göre de işlem yapılacaktır. Tarafınıza 4.000.00 TL civarında borç çıkacak. Eğer imkanınız varsa bu parayı ödeyerek faiz veya ileride yapılabilecek icra işlemlerinden kurtulmuş olursunuz. Eğer babanızı emekli etmek isterseniz de silinen süreleri tekrar parasını ödeyerek geri alabilir ve babanızı emekli edebilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtmek isterim; Bağ-Kur borcu terk işlemine ve sizin üzerinizden sağlık hizmeti almasına engel değildir. Terkli olması yeterlidir.

SSK'LI ÇALIŞAN BAYANLAR DİKKAT!
SSK'lı olarak özel bir şirkette çalışan bekar bir bayanım. Bağ-Kur'dan emekli olan babam 2 ay önce vefat etti. Annem daha önceden vefat ettiği için sadece bekar evlat olarak ben kaldım. Babamın emekli maaşını kendime bağlatabilir miyim? M. YILDIRIM
Kız çocuklarına baba veya anneleri üzerinden ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalı olarak (özel veya kamu) çalışmamaları ve herhangi bir yerden aylık almamaları şartı bulunmaktadır. Siz de sigortalı olarak çalışmanız nedeniyle babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız. Ancak işten çıkar ve de çalışmazsanız, evlenmediğiniz sürece yetim aylığına bağlanabilir ve sağlık hizmeti alabilirsiniz.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1970 doğumluyum. SSK başlangıcım 1988 yılı. Ne zaman emekli olurum? 5...589477 Nolu SMS
Eğer SSK girişiniz 24.05.1988 tarihinden önce ise 25 yıl, 50 yaş, 5375 prim gün şartlarına, bu tarihten sonra ise 25 yıl, 51 yaş, 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmeniz için hangi kategoriye giriyorsanız saydığımız 3 şartın da oluşması gerekmektedir. SSK girişiniz askerlik tarihinizden önce olduğu için askerlik borçlanması yapmak emeklilik yaşınızı etkilemez, sadece prim gün sayınıza eklenir.

1963 yılı doğumluyum. 20.04.1984 sigorta girişim, ödenmiş 5320 günüm var. Askerliğim yok. Ne zaman emekli olurum? 5...495447 Nolu SMS
SSK girişinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabi durumdasınız. 25 yıl şartınız ve prim gün sayınız tamamlanmış ancak 48 yaşınız 2011 yılında dolacak. Bu durumda emekli olacağınız tarih, doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2011 yılı olacaktır.