Yağlı karaciğer kanser eder! İşte korunmanın yolları

Karaciğer kanseri, 60 yaşından sonra daha sık görülüyor. Peki, karaciğer kanserinden korunmak için neler yapmalı? Hangi yiyecekleri tüketmeli? Tüm detaylar haberimizde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ekim 2018 Güncelleme 01 Ekim 2018, 01:28
Yağlı karaciğer kanser eder! İşte korunmanın yolları

İÇİNDEKİLER

Modern çağın vebası kanser, adıyla bile korkutmaya yetiyor. Kanserin en sık görülen türlerinden biri olan karaciğer kanseri, daha çok erkeklerde ortaya çıkıyor. 60 yaşından sonra risk oluşturuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, gereksiz ilaç kullanımının bu hastalığa neden olduğunu vurguluyor. Kanserden korunmak için şu önerilerde bulunuyor:
KURUYEMİŞLERE DİKKAT
Karaciğer kanseri, tüm dünyada yılda 1 milyon- dan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanıyor. Bu hastalıktan korunmak, ancak sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi ile mümkün oluyor. Örneğin tahıl, kuruyemiş ve baharatlarda yaşayan Aspergillus mantarında bulunan aflatoksin isimli toksin bile karaciğer kanserine neden olabiliyor.

Bu nedenle kuruyemiş ve baharatların nemli ortamda bulunmaması, iyi muhafaza edilmeleri öneriliyor. Prof. Dr. Şeref Kömürcü, "Karaciğeri korumanın en önemli yolu vücuda alınan kimyasal madde ve virüsleri mümkün olduğunca azaltmak. Zorunlu olmayan ilaçları kullanmamak ve alternatif bitkisel tedavilerden uzak durmak da önemli" açıklamasında bulunuyor.
KONTROLÜ AKSATMA...
Hepatit-B ve Hepatit- C enfeksiyonu ve siroz hastalığı olanların karaciğer kanserine yakalanma riski de artıyor. Bu hastaların 6 ayda bir kontrollerini aksatmadan yaptırmalarını tavsiye ediyor.
ŞEKERİNİZE BAKTIRIN
Karaciğer kanseri, genellikle sinsice ilerliyor. Herhangi bir nedenle ortaya çıkan siroz hastalığının yüzde 5'inde de karaciğer kanseri riski bulunuyor. Diyabet, karaciğer yağlanması ve obezite de kısmen riski artırıyor.
KİLO KAYBI, ATEŞ...
Karaciğer kanseri; kilo kaybı, iştahsızlık, ciltte sararma, karında şişkinlik, ateş gibi bulgularla ortaya çıkıyor. Bu şikayetlerden herhangi birini yaşayan hastaların hemen doktora başvurmaları öneriliyor. Kanser tanısının konması ile radyolojik yöntemlerle hastalık evrelendirildikten sonra tedavi planlanıyor. Erken evrede teşhis edilen karaciğer kanseri tedavisi, başarıya ulaşıyor.
GÜNDE 1 NAR HASTALIĞI KOVAR
SAĞLIKLI bir hayat için, önlemlerin kansere yakalanmadan önce alınması gerekiyor. Uzmanlar, kanserden koruyan, besinlerin birkaçını şöyle sıralıyor:

ANANAS: Kanserli hücrelerin büyümesini engeller.
BALIK: Haftada 2 kez balık tüketmek kanserden korur.
BİBERİYE: Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserden korur.
BÖĞÜNTLEN: Kanserli hücrelerin küçülmesini sağlar.
BROKOLİ: Kansere karşı koruyucu maddeler içerir.
DOMATES: Günde 2 bardak domates suyu içmek kanserli hücrelerin oluşumunu engeller.
ELMA: Kanser tedavisinde, kanserden korunmada, alerji ve kalp damar hastalıklarında yararlıdır.
NAR: Günde 1 adet nar yemek, kanserli hücrelerin büyümesini durdurur.
ZENCEFİL: Kanserden korur. Kemoterapiye bağlı kusma, hazımsızlık ve midebağırsak gazı gibi şikayetlerini azaltır.
ZERDEÇAL: Kanserden korur, kanser tedavisini destekler.