Kansere karşı 7 mucize yiyecek

Kansere karşı çaresiz değilsiniz. Bazı yiyecekler var ki kanserli hücreleri yok ediyor. Sarımsak ve brokoli gibi mucize 7 yiyecek, kansere kalkan oluşturuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2018 Güncelleme 18 Temmuz 2018, 02:25
Kansere karşı 7 mucize yiyecek

İÇİNDEKİLER

Kuşkusuz çağımızın en tehlikeli, gittikçe yaygınlaşan hastalığı kanser. Genetiğimize kodlanan gerçekler, radyasyon mağduru bünyeler, giderek artan çevre kirliliği. İşte 7 mucize yiyecek:



Sarımsak kokusunun aslında faydalı olduğunu kim tahmin edebilirdi? Kokunun kaynağı, sarımsağın içerdiği 33 farklı kükürt bileşiği. Ancak şikayet ettiğimiz kokunun sebebi bu bileşikler hücre DNA'sını hızla onararak kanserli hücreleri yok ediyor.


Küçük bir ağacı andıran brokoli, gerçek bir antioksidan kaynağıdır. Lahana ve karnabahar gibi turpgillerin bütün üyelerinde bulunan fitokimyasallar hücre duvarının zarar görmesini engeller. Brokoli, içerdiği glukozinolat enzimler ile sülforafan sayesinde antimikrobiyal etki göstererek çevre kirliliği ve sigaranın neden olduğu toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Çok fazla haşlanmadan tüketilmesi daha faydalı olan brokolinin özellikle ağız, gırtlak ve mide kanserlerine karşı etkin bir koruma sağladığı kanıtlanmıştır.


Kansere karşı koruyucu özellik gösteren tüm sebze ve meyvelerin incelendiği bir çalışmada özellikle ahududu, yaban mersini, kızılcık, çilek ve böğürtlenin sağladığı inanılmaz etkiler oldukça şaşırtıcıdır. Bilhassa yaban mersininde bol miktarda bulunan 'pterostilbene' antioksidanı hiçbir ilaçla karşılaştırılamayacak kadar güçlü bir kanser önleyicidir.


İçerdiği beta-karoten gibi kuvvetli antioksidanlar sayesinde hücre duvarının zarara uğramasını önleyen ve kanserin yayılmasını yavaşlatan havuç, kıtır lezzetiyle tam da aradığınız sebze (Evet, bazen sebze-meyve biz de bir an düşünmüyor değiliz). Havuç özellikle ağız, gırtlak ve mide kanserlerine karşı koruma sağlayan vitaminler ve fitokimyasallar açısından zengindir



​Lutein antioksidanının göze iyi geldiğini duymuşsunuzdur belki. Ama luteinin esas olayı kanseri önlemek. Ispanakta bol miktarda bulunan lutein ve zeaksantin antioksidanları DNA yapısının bozulmasına neden olan serbest radikalleri ortadan kaldırır. Ispanak gibi karotenoidlerce zengin koyu yeşil yapraklı sebzeler; yutak, mide, yumurtalık, akciğer ve kolon kanserine yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır.


Tam tahıllı beslenme hakkında öğrendiklerimizin arasına her gün bir yenisi ekleniyor. Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen ekmekten cipse kadar her besinde tahıl bulundurulması zorunlu hale getirilmiş, mesela. Çünkü tahıllar vücudun temel ihtiyaçlarından olan lifin doğal kaynağı. Tam tahıllı besinler yüksek lif içerdiğinden kan şekeri ve sindirim üzerinde doğrudan etkilidir. Özelikle kolon kanseri riskinin azaltılması, sağlıkla çalışan bir sindirim sistemi ile doğrudan ilişkilidir.


Yeşil çay sağlıklı beslenme tutkunlarının en güvenli içeceğidir. Süper güçlü antioksidan özelliği bulunan yeşil çay serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılması noktasında oldukça faydalı. Ayrıca, yeşil çay içerdiği 'kateşin' bileşikleri ile kansere neden olan hücresel mutasyonları önleyerek tümör gelişimini durdurur. Yeşil çayın; mide, rektal, pankreas, kolon, meme, yumurtalık, prostat ve akciğer kanserlerine karşın etkin bir koruma sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.