Plastikleri at ömrünü uzat!

Hemen her evde kullanılan plastik eşyalar zehir saçıyor. Plastik şişeler, kaplar, su bidonları, hatta biberonlar bile kanserden kısırlığa, diyabetten prostata kadar birçok hastalığa davetiye çıkartıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2017 Güncelleme 22 Eylül 2017, 00:00
Plastikleri at ömrünü uzat!

İÇİNDEKİLER

Kanser vakaları son yıllarda hızla artarken, evlerde bulunan plastik eşyalar da bu amansız hastalığa adeta kapıları açıyor. Günlük hayatta kullandığımız plastik şişeler, kaplar, su bidonları, plastik kutularda paketlenmiş gıdalar hatta biberonlar bile sağlığımızı vuruyor. Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar plastiklerin tehdidi altında bulunuyor. "Hayatınızdan plastikleri tamamen çıkartın" diyen Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, çok önemli uyarılarda bulunuyor...

YAVAŞ ZEHİRLİYOR
Sertleştirilmiş plastik su bidonları, PVC (Polikarbon) maddesi ihtiva eder. İlave olarak fitalat, BPA (Bisifenol-A) maddeleri vardır. Bu maddelerden en önemlisi sağlığa zararlı olan Bisifenol-A'dır. Çünkü özellikle tekrarlanan kullanımlarda Bisifenol-A gıdalara ve sıvılara hızla geçebilme özelliğine sahiptir.
Bisifenol-A gözle görünmez. Farkında olmadan kişiyi enfekte eder, yavaş yavaş zehirler.

KISIRLIK SEBEBİ
BPA'ya maruz kalmış anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda alerjik hastalıklar, büyüme ve davranış bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Polikarbondan üretilmiş plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücudumuza giren BPA maddesi; prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıklarına, karaciğerde enzim bozukluklarına ve diyabet rahatsızlıklarına sebep oluyor.
Polikarbonat, biberonlarla beslenen çocukları, erken cinsel olgunlaşmaya maruz bırakıyor, sperm üretiminde ciddi bir düşüşe sebep oluyor. Çünkü BPA maddesi, vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüşüyor. Erişkinlerde ise özellikle göğüs kanseri riski oluşturuyor.
Kronik yorgunluk sendromunda PVC ve BPA maddelerinin etkin olduğu görülmüştür.
Plastikten bulaşan kimyasallar astıma ve meme kanserine yol açar.

BEBEĞİNİZİ ZEHİRLEMEYİN
PLASTİKTEN yapılmış biberonların çocuklarda asla kullanılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ziya Mocan, anne-babaları şöyle uyardı: "Hem BPA maddesinin çocuklara geçmesini engellemek hem de enfeksiyonlardan korunmak için bu gereklidir. Çünkü çocuk mamalarında bakteriler çok hızlı ürer ve bu plastikten yapılmış biberonların temizlenmesi zordur. Plastik biberonlarda da bakteriler hızla ürer. Her iki faktör nedeniyle bebeklerde enfeksiyon riski yüksektir. Bu yüzden plastik biberonların kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır. Ayrıca plastik biberonlar sıcak suyla yıkandığında da plastiğin içerisindeki PBA maddesi açığa çıkar ve ilave olarak koku oluşabilir. Plastik maddelerdeki kokunun sebebi PVC'den (polikarbon) yayılan digoksin maddesinin açığa çıkmasıdır. Bu maddeler kanserojendir. Kısırlık ve hipertansiyona yol açar. Obezitenin oluşumunda bahsettiğimiz toksik maddelerin etkisi ile ilgili çalışmalar vardır.

DAMACANALARI OZON DA KURTARMAZ
BAZI su doldurma tesislerinde ozonla yıkama yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, "Damacanalar ozon ile temizleniyor. Sularda brom miktarı yüksekse ozonla brom birleşerek bromat adında zararlı bir madde oluşuyor" diyor. Prof. Dr. Mocan, "Plastiğin çok geniş bir alana yayılan teknolojisi olsa da biz mümkün olduğu kadar tercihlerimizi camdan porselene, ahşaptan çelik kaplara doğru yapmalıyız" şeklinde konuşuyor.

KULLANIŞLI OLMASINA ALDANMAYIN
Plastik ürünler kullanışlı görünse de hayatı zehir ediyor. Prof. Dr. Ziya Mocan, "Plastikleri mikrodalga fırına sokmayın, bulaşık makinesinde, kaynar suyla yıkamayın. Güneşte tutmayın" diye uyarıyor.