Susuz kalma Alzheimer olma!

Yaşamımızın olmazsa olmazı su, en çok beynimizi ve hafızamızı etkiliyor. Uzmanlar, az su içmenin Alzheimer’a yakalanma riskini attırdığını söylüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2017 Güncelleme 16 Eylül 2017, 00:00
Susuz kalma Alzheimer olma!

İÇİNDEKİLER

Çağın vebası Alzheimer, halk arasında unutkanlık olarak biliniyor. Herkeste zaman zaman görülebilen basit unutkanlıklarla karıştırtılan bu hastalık, hayatı olumsuz etkiliyor. Beyin hücrelerinin ölmesiyle ortaya çıkan hastalığın geciktirilmesi ya da yavaşlatılmasıyla ilgili şu ana kadar herhangi bir çözüm yolu bulunmuş değil. Ancak herkesin korkulu rüyası haline gelen Alzheimer'a yakalanma riskini azaltmak mümkün. Bunun yolu ise düzgün beslenmekten ve bol bol egzersiz yapmaktan geçiyor. Uzmanlar, özellikle suya dikkat çekiyor. Vücuttaki su kaybının hafızayı zayıflattığına ve yeni öğrenilen bilgilerin unutulmasına neden olduğuna değinen uzmanlar, şu besinleri yememiz gerektiğini söylüyor:

​SU: Yaşamımızın olmazsa olmazı su, beyin gelişimimizi ve hafızamızı da etkiliyor. Çünkü, gün içerisinde tükettiğimiz su, beynimizdeki algı mekanizmalarını direkt etkiliyor. Beynimizin yüzde 85'inin sudan oluştuğuna dikkat çeken uzmanlar şunları söylüyor: "Beynin çalışması büyük oranda suya bağlı. Beyindeki hücrelerimizin sudan yoksun kalmaması gerekiyor. Su vücudumuzda ve dolayısıyla beyinde azalmaya başladığı zaman beyin adeta şalteri indiriyor. Yapılan çalışmalar, vücudumuz yüzde 1 su kaybettiğinde, beyinde algı mekanizmalarının yüzde 5 oranında bozulduğunu gösteriyor. Su kaybı oranı yüzde 2'ye çıktığı zaman kısa dönem hafızamız zayıflıyor ve yeni öğrendiklerimizi hızla unutuyoruz. Bu kaybın uzun süre devam etmesi beynin ufalmasına ve sonucunda Alzheimer hastalığına zemin hazırlamaya kadar gidiyor." Ispanak: İçerisindeki B grubu vitaminler ve folat içeriğiyle vitamin zengini olan ıspanak, beyin hücrelerini koruyor.

​BALIK: Omega 3 dendiğinde akla ilk olarak beyin geliyor. Özellikle yağlı balıklar olan somon, uskumru, hamsi, sardalye türleri, bol tüketildiğinde beyin fonksiyonlarınn gelişiminde önemli rol oynuyor.

​YABAN MERSİNİ, ÇİLEK: Beyini hasarlardan koruyor. Hafızayı güçlendiriyor.

​YUMURTA: Beyindeki hafıza bölümü için gerekli olan vitaminleri (A, D, B12, B grubu) barındırıyor. Beyinden sinyal alıp, gönderme için gerekli önemli bir aminoasit olan tirozini içeriyor. Vücudun uyanık kalmasını sağlıyor. Kuruyemiş ve tohumlar: Vitamin deposu olan kuruyeöiler, ruh halini pozitif yönde etkiliyor. Kabak ve ayçekirdeği uykusuzluk ve hafif depresyon durumlarında rahatlamaya yardımcı oluyor.

​BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!
1. Tekrar tekrar aynı soruyu sormak.
2. Bir hikayeyi aynı kelime ve ifadeleri kullanarak defalarca anlatmak.
3. Gündelik işleri yapamayacak hale gelmek.
4. Para hesabı yapamamak.
5. Kişinin bildiği tanıdığı mekanlarda kaybolması.
6. Banyo yapmak, giyinmek gibi kişisel bakımları yerine getirememek.
7. Karar vermekte zorluk çekmek.