Vitaminin de yaşı var

Sağlık için vitaminlerin yeri çok önemli. Ancak yaşımıza göre kullanmamız lazım. Mesela 30 yaşındakiler strese karşı B vitamini, 50 yaşındakiler kemik sağlığı için E vitamini almalı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2017 Güncelleme 25 Temmuz 2017, 00:07
Vitaminin de yaşı var

İÇİNDEKİLER

Tükettiğimiz besinlerde, özellikle taze sebze ve meyvelerde günlük vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yetecek kadar vitamin bulunur. Ancak besinlerdeki vitaminler, kimi zaman yanlış pişirme, kimi zaman da yanlış muhafaza yöntemleri nedeniyle kayba uğrar. Yaş ile vücut için gerekli vitamin miktarı arasında da bağlantı bulunuyor. Bu nedenle hangi yaşta hangi vitamine gerek duyulduğunun bilinmesi gerekiyor.

30'LU YAŞLAR
doğumu daha çok düşündükleri dönemler oluyor. Özellikle kariyer odaklı yaşanılan bu dönemde çok fazla hazır yemek de yemeye başlarsınız. Stres faktörü de bu duruma eklenince alınan besinlerin değerleri düşer. Uzmanlar, yumurta sayısında değişim olmasa da bu dönemde alınan vitaminler sayesinde yumurtalık kalitesinin artırılabileceğini belirtiyor.

BEBEK İSTİYORSANIZ...
30'lu yaşlarda B vitaminleri arasında yer alan folik asit (B9) alımına dikkat edilmesi gerekiyor. Folik asit, stresle mücadele etmenize yardımcı oluyor. Aynı zamanda günde 25-50 mg B5 vitamini almak stres hormonları olan andrenalin ve kortizolun dengelenmesini sağlıyor. Önemli antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitamini de yaşa bağlı olarak yumurtalıklarda görülen bozulmaların engellenmesine yardımcı oluyor. Bu yaşlarda hamile kalmayı düşünüyorsanız A vitaminine de dikkat etmelisiniz. Çünkü A vitamini bebeğin organ yapısına zarar veriyor.

40'LI YAŞLAR: Bu yaşlar çoğu kadın için menopoz yaşı olmasa da ilk belirtilerin görülmeye başladığı yıllar oluyor. Gece terlemeleriyle birlikte adet düzeninde değişimler görülebiliyor. Bu yaşlarda görülen bir diğer sorun da depresyon oluyor. B6 vitamini burada devreye giriyor.

KALP SAĞLIĞINI KORUR
E vitamini cilde faydalı olduğu kadar vücudun kalp, sinir, bağışıklık sistemlerinde de etkili. Vücutta oluşabilecek ödem ve kramplara karşı da E vitamini almak gerekiyor. Kemiklerin güçlenmesi için bu dönemde kalsiyum ve D vitamini seviyesini artıran vitaminler alınmalı. Aynı zamanda, çinko ve B12 vitamin desteği sağlık için büyük önem taşıyor. Yetişkinlerin yüzde 40'ında B12 vitamini eksikliği varken, 65 yaş üstü kişilerin yüzde 20'si B12 eksikliği problemi yaşıyor.

YEŞİL SEBZELER ŞİFA KAYNAĞI
Folik asit: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tüm tahıllar ve kuru baklagillerde bulunuyor. Fasulye, fındık, ceviz, yumurta sarısı, portakal da folik asit bulunan besinler arasında yer alıyor.
B5 vitamini: Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avokado, patates, mısır, kuruyemişlerde B5 vitamini bulunuyor.
B6 vitamini: Muz, balık, yumurta, tavuk, süt, patates, mısır, yulaf, bezelye, lahana, soya fasulyesi, havuç, avokado, kuruyemiş B6 vitamini içeren yiyecekler arasında yer alıyor.
B12 vitamini: Karaciğer, böbrek, sığır eti, balık, süt, yumurta, peynirde B12 vitamini bulunuyor.
C vitamini: Yeşil biber, brokoli, karnabahar, domates, lahana, kereviz, marul, brüksel lahanası, maydanoz, kuşkonmaz, tatlı ve beyaz patates, pazı, şalgam, kivi, limon, portakal, greyfurt, çilek, papaya, mango, ananas, kızılcık, ahududu ve kavun C vitamini olan sebze ve meyveler arasında yer alıyor.
E vitamini: Başta tahıllar olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalya, yumurta sarısı, domates ve patateste bol miktarda E vitamini bulunuyor.
D vitamini: Balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunuyor.

MENOPOZU ETKİLER
Vitamin alımı menopoz dönemine geçişi ertelemese de yaşanan sorunların atlatılmasına yardımcı olabiliyor. Uzmanlar özellikle bu yaşlarda B6 vitamininin alınması gerektiğini belirtiyor. B6 vitamini adet öncesi görülen sorunların azaltılmasını sağlıyor. Antioksidan özelliğe sahip A ve E vitamininin C vitamini ile birlikte alınması da cilt, tırnak ve saçların güçlendirilmesi açısından önem taşıyor. C vitamini bu yaşlarda oldukça ihtiyaç duyulan bir vitamin oluyor çünkü bu dönemde ağrılı ve ağır geçen adet dönemleri görülebiliyor.

50'li yaşlar ve üstü: Bu yaşlar menopozun başladığı yıllar oluyor. Menopozla birlikte kemik sağlığını koruyan östrojen hormonu da vücudunuzu terk etmeye başlıyor. Bu nedenle kemikleri korumak için vitamin alımına ağırlık vermek gerekiyor. Aksi takdirde kemik erimesi sorunuyla baş etmek zorunda kalabilirsiniz. 50'li yaşlarda kalp rahatsızlıkları da artmaya başlıyor. Kalbe dikkat etmek ve beslenme düzenini de buna göre belirlemek gerekiyor.