Yeşil çay-brokoli-soya güneşten korkma

D vitamini deposu güneş her zaman dost olmuyor. Ultraviyole ışınlarından korunmak için vitamin ve mineral zengini 5 besini tüketmek gerekiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2017 Güncelleme 24 Temmuz 2017, 02:21
Yeşil çay-brokoli-soya güneşten korkma

İÇİNDEKİLER

Bedenimizin ihtiyaç duyduğu D vitaminini bol bol sağlayan güneş ışınları, gereken önlemleri almayanlar için ciddi bir tehdit haline geliyor. "D vitamini kemik sağlığını geliştirir, bağışıklık sistemini destekleyip güçlendirir, beynin yaşlanmasını önler ve kanserden korur" diyen diyetisyen Emre Uzun, tüm yararlarına rağmen güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak gerektiğini belirtiyor.

KANSERE YOL AÇIYOR
Güneş altında uzun süre kalmanın aşırı sıvı kaybına (dehidratasyon) ve gıda zehirlenmelerine yol açtığını söyleyen Emre Uzun, "Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının zararlı etkileri ise ciltte hasar oluşturmanın yanı sıra cilt kanserlerine yol açacak kadar kuvvetli olabilir" uyarısı yapıyor.
Diyetisyen Emre Uzun bu göz korkutan tehditleri bertaraf etmek ve güneşin dost gücünden yararlanmak için su tüketimini artırmanın yanı sıra yeşil çay, domates, soya, brokoli ve üzüm çekirdeğini kullanmayı öneriyor. Emre Uzun, bu besinlerin güneşten nasıl koruduğunu ise şöyle anlatıyor:
"Antioksidan vitamin ve minerallerle desteklenmiş diyetler, güneşin zararlı etkilerini en aza indirmenin garantili bir yoludur. Özellikle A, C, E vitaminleri ile çinko ve selenyum mineralleri güneşten korunmada önemli rol oynar. Yeşil çay, domates, soya, brokoli ve üzüm çekirdeği bu rolü hakkıyla yerine getirir." Tatil sezonunun tüm hızıyla sürdüğü şu günlerde güneşe karşı kalkan görevi üstlenen bu 5 besinin dikkat çekici etkileri şöyle sıralanıyor:

1- Domates: Domatese kırmızı rengini veren ve çok önemli bir antioksidan olan likopen de ultraviyole ışınlarının yol açabileceği hasarlara karşı koruyucudur. Bu nedenle özellikle güneş kremlerinde antiaging etkisi oluşturmak için likopen kullanılır.

2-Soya: Soyanın içerisindeki antioksidan genisteinin ve anti dejeneratif fonksiyonlara sahip moleküllerin, güneşe bağlı cilt hasarlarını azalttığı ve cildi güçlendirdiği saptanmıştır.

3-Brokoli: Bolca tüketilen brokoli ve brokoli ekstreleri, ultraviyoleye bağlı cilt hasarlarını önemli derecede azaltır.

4-Üzüm çekirdeği: Güneşin yol açtığı lekelenmelere karşı koruyucu olan üzüm çekirdeği ekstresi kan şekerinin düzenlenmesi ve kan kolesterolünün düşürülmesinde de etkindir.

5- Yeşil çay: Yeşil çayın sahip olduğu EGCG adındaki doğal bileşik, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından koruduğu cildin kırışmasının da önüne geçer.

LEKELERE SON VEREN MASKE
Güneş lekelerinin oluşumunu engellemek, oluşan lekeleri gidermek için antioksidan vitamin ve mineraller bakımından zengin besinlerle doğal maskeler yapılabileceğini söyleyen diyetisyen Emre Uzun şu tarifi veriyor: "1 gün öncesinde ıslatıp beklettiğiniz 2 yemek kaşığı soya fasulyesini 20 dakika boyunca hafif kiremit kırmızısı rengini alana kadar kaynatın. Soya fasulyesini ılımaya bırakıp 1 adet domatesi küçük küçük doğrayın. 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve ılımış olan soya fasulyesi suyunu doğranmış domatesin üzerine ekleyip tümünü püre kıvamına gelene kadar ezin. Ortaya çıkan karışımı cildinizdeki lekeli bölgenin tamamına uygulayın ve yaklaşık 30 dakika bekletin."