Fazla stres yapma bel fıtığı olma

Tepeden tırnağa tüm vücudu vuran stres, beli de büküyor! Stresliyken daralan göğüs kafesi iç organlarda baskı yaparken; kasılmalar sonucu belde fıtık oluşuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2017 Güncelleme 22 Haziran 2017, 00:43
Fazla stres yapma bel fıtığı olma

İÇİNDEKİLER

Modern çağın en önemli sorunu stres bel fıtığı oluşumunda da önemli rol oynuyor. Aşırı stresli kişilerin bel fıtığı olma riskiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen uzmanlar, "Her hastalığın temelinde yatan stres yüzünden vücuttaki kaslar aşırı kasılıyor. Bu da iç organlarda baskıya neden olurken; omurgayı olumsuz etkiliyor. Belde fıtığa yol açıyor" diyor. Koru Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Erdem Yıldırım da, ağır yük kaldıranların, omurga üzerinde zorlama yaşayanların, ağır fiziksel çalışma içinde olanların ve fazla kiloluların bel fıtığı rahatsızlığı yaşama riskinin yüksek olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Yıldırım, çok sayıda kişinin yakındığı hastalıkla ilgili şu bilgileri veriyor...

DAYANILMAZ AĞRI
Bel fıtığının en sık belirtisinin bel ağrısıdır. Fıtıklaşan diskin omurilikteki sinirlere baskı yapması durumunda ağrı, uyuşukluk, elektriklenme veya güçsüzlük oluşur. Bu durum genelde 'siyatik' olarak bilinir ve çok nadiren de olsa sırta vuran ağrılar, uyuşmalar gözlenebilir.
Bu rahatsızlıkta bazı belirti ve bulgular acil müdahale gerektirir. İdrar kaçırma, idrar yapamama, ayak bileğinde veya parmağında ani gelişen güç kaybı gibi şikayetler olduğunda çok hızlı bir şekilde tetkik ve tedaviye başlanması gerekir. Gecikme halinde kalıcı nörolojik hasarlar gelişebilir.
Tedavi seçenekleri 3 başlık altında toplanabilir. Konservatif tedavi; steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlarla tedavi, ağrı kesici-kas gevşeticiler, hafif doz kontrollü steroid uygulamaları ve fizik tedavi bu grupta yer alır.

BUNLARA DİKKAT!
Bel fıtığından korunmak için herhangi bir şeyi alırken uzanarak değil, yaklaşarak almak gereklidir.
Ani olarak ağır yükleri kaldırmamak ve kaldırırken çok dikkatli olmak, ağır bir şeyi taşırken vücuda yakın tutmak, yatarken önce oturur pozisyona gelip sonra yatmak ve kalkarken de aynı şekilde kalkmak önemlidir.
Bunların yanı sıra, fazla kilo sorunu olanlar fazla kilolarını vermeye çalışmalı, otururken dik oturmalı ve belin arkasını küçük bir yastık ile desteklemelidir.
Uzun süren yolculuklarda, oturarak çalışanlarda ara sıra gezinmek, saatte bir kısa yürüyüşler yapmak, düzenli egzersizler yapmak, sigara kullanımından kaçınmak, topuklu ayakkabı giymemek ve imkan var ise yüzme sporu yapmak beli ve omurgayı koruyacaktır.
Bele sülük konulması, belin çizdirilmesi, belin yaktırılması ve bel çektirme gibi yanlışlar ciddi iltihaplanmalara veya felce neden olabilir. Bu uygulamalardan uzak durulması gerekir.

NASIL TEŞHİS KONULUYOR?
Bel fıtığı teşhisinde önce hastanın hikayesi dinlenip, sonra fizik muayene, ardından tetkikler yapılıyor. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tekniği en iyi görüntüleme tekniğidir. Bel omur kemiklerinin yapısını ya da kemikleşmiş fıtıkların tespitini yapmak için röntgen ve bilgisayarlı tomografi tetkikleri de kullanılabilir. Nörolojik bir hasardan şüphelenilen vakalarda EMG testi ile sinir ölçümü gerekebilir.

DİSK BOZULUR FITIK OLUŞUR
OMURGA diskinin dayanıklı bir örgü şeklindeki dış tabaka ve jöle kıvamında bir merkezden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Ali Erdem Yıldırım, şunları söylüyor: "Yaşlandıkça diskin merkezi su içeriğini kaybeder ve disk yastıklama görevini iyi yapamaz hale gelir. Disk bozulunca dış tabakada yırtıklar oluşur. Bu yırtıktan sızan içteki jölemsi yapı fıtığı oluşturur. Buna disk herniasyonu denir."

BARFİKS ÇEKİN
BEL fıtığından korunmak için omurganın ve kasların sağlıklı çalışması önem taşıyor. Uzmanlar, barfiks demirinde kollardan asılı kalıp bacakları geri çekerek birkaç saniye durmanın ve bunu günde birkaç kez tekrarlamanın omurlardaki sıkışmayı giderdiğini belirtiyor. Ancak öncesinde mutlaka doktora danışılması gerekiyor.