Peynir-turşu yeme baş ağrısı çekme

Beslenme ve uyku düzenindeki değişiklik Ramazan’da baş ağrısına yol açıyor. Uzmanlar, özellikle migreni olanlara ‘Turşu ve peynirden uzak durun’ çağrısı yapıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Haziran 2017 Güncelleme 14 Haziran 2017, 00:01
Peynir-turşu yeme baş ağrısı çekme

İÇİNDEKİLER

Oruç tutanların en çok yakındığı şikayetler arasında baş ağrısı geliyor. Sahura bağlı olarak uyku düzeninin değişmesi ve beslenme kurallarına uyulmaması birçok kişinin başını ağrıtıyor. Normal zamanlarda hiç baş ağrısı olmayanlarda dahi bu durum ortaya çıkarken, migren hastalığı bulunanlarda dayanılmaz bir hal alıyor. Kronik hastalıkları olanların Ramazan Ayı'nda çok daha dikkatli davranmaları gerektiğini söyleyen Hastane Derindere Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, özellikle migren hastalarına önemli uyarılarda bulunuyor.

KADINLARI SEVİYOR
Dr. Keriman Oğuz, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen, kişinin günlük yaşam aktivitesini, iş verimliliğini ve konsantrasyonunu önemli derecede etkileyen migrenin ülkemizde her 6-7 kişiden birinde görüldüğünü belirtiyor. Uzm. Dr. Oğuz, şöyle devam ediyor:

72 SAAT DEVAM EDİYOR
* Erkeklere göre kadınlarda yaklaşık 2 kat daha fazla ve daha şiddetli görülen migren atakları genellikle 4-72 saat sürer.
* Ağrı tek taraflı ve zonklayıcıdır. Baş ağrısı, yürümek ya da öne eğilmek gibi fizik- sel aktiviteler ile şiddetlenir. Ağrıya bulantı ve kusma eşlik edebilir. Işık ve yüksek sese karşı hassasiyet oluşur.
* Migren atağını başlatabilen veya atak geçirme riskini artıran tetikleyiciler vardır. Her tetikleyici, tüm hastalarda ağrıya neden olmaz.
* Stres, menstrüasyon, açlık, az veya fazla uyumak, alkol, koku sigara dumanı, parlak ışık, hava değişimleri (nem, basınç, rüzgar) ve bazı besinler migreni tetikleyebilir.
* Oruç tutarken migren ağrısı yaşamak istemiyorsanız iftar ve sahurda beyaz peynirden mümkün olduğunca uzak durun. Özellikle sert peynirlerde olan tiramin maddesi migreninizi tetikleyebilir.

İLAÇ GİBİ HURMA ...
*Magnezyum, koenzim Q10, riboflavin içeren ve migren ağrılarını azaltan hurma, mercimek, nohut, kuru fasulye, tam tahıllar, ıspanak, nane, pazı, roka, pancar gibi yeşil yapraklı sebzelere sofranızda yer açın.
*Lezzet artırmak için kullanılan monosodyum glutamat (MSG) içeriği olan işlenmiş ve ambalajlı gıdaları tüketmeyin.
*Çok sık kahve içmeyin; çünkü kafein azlığı veya yoksunluğu da ağrılarınızı artırabilir.
*Aşırı yağlı, kızartma ve karbonhidrat ağırlıklı yerine, sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih edin.
*İftar ve sahur arasında az ve sık sık beslenin.
*Mutlaka sahur yapın.
*Uyku düzeniniz değiştiği için atakların görülme sıklığı artabilir. Dinlenme fırsatlarınızı değerlendirin. 6
*Migren stresle birlikte tetiklenen bir ağrı olduğu için stresten uzak durmaya çalışın. Rahatlamak için kendinizi yormadan, 30 dakikalık yürüyüşler yapın.
*Gün içinde açlık ile baş ağrısı tetiklenme olasılığından dolayı aşırı fiziksel aktiviteden kaçının.
*Turşu ve salamura gıdalar gibi fermente yiyecekler migreninizi tetikleyebilir; bu nedenle ölçülü tüketin. Özellikle hem tiramin hem de histamin içeren lahana turşusunu mümkün olduğunca yememeye çalışın.
*"Turşudan vazgeçmem' diyenlerdenseniz hazır turşular yerine tiramin ve histamin oranı daha düşük olan ev yapımı turşuları tercih edin. 6 *Salam, sucuk, sosis, pastırma, jambon gibi ısıl işlem görmüş gıdaları sofranızdan kaldırın.